22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

2 otomotiv devi geliyor

Otomotivde 2 yabancının yatırım hazırlığı yaptığını belirten Bakan Çağlayan, "İsim veremem. Biri 1 milyar euro'luk" dedi. Yatırımcılardan birinin Magna olduğu açıklandı. Diğer büyük yatırımcının ise Toyota veya Volkswagen olabileceği belirtiliyor.

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, dünya otomotiv devlerinden 2 firmanın, Türkiye'de yatırım yapmak için hazırlık yaptığını söyledi. Çağlayan bu firmalardan birinin yaklaşık 1 milyar, diğerinin de 400 milyon euro'luk yatırım yapacaklarını belirtti. 

NTV'de canlı yayına katılan Bakan Çağlayan, ekonomiyle ilgili konularda açıklamalarda bulundu. Çağlayan, otomotivde iki büyük yatırımın Türkiye'ye gelme hazırlığında olduğunu belirtti. Çağlayan firma ismi vermekten kaçındı. Ancak bu iki yatırımcıdan birinin Magna olduğu biliniyor. Bu şirket 400 milyon euro'luk bir yatırım yapacağını açıklamış durumda. 1 milyar euro'luk yatırımı yapmak isteyen firmanın kimliğini ise henüz resmi olarak açıklanmış değil.

Toyota hazırlık yapıyor
Çağlayan, bu iki yatırımdan şöyle söz etti: 

"Türkiye'ye dünya otomotiv devlerinden gelmek isteyen iki firma şu anda hazırlıklarını sürdürüyor. Bu işletmelerden bir tanesinin yapacağı yatırım yaklaşık 1 milyar euro'luk bir yatırım olacak. Bir diğer işletme de, yaklaşık 400 milyon euro civarında yatırım yapma noktasında, Türkiye'ye gelmeyle ilgili plan ve hesaplarını gözden geçiriyor" dedi.
Çağlayan isim vermese de Türkiye'ye yatırımı düşünen üretici firmaların başında Toyota ve Volkswagen geliyor. Toyota hafif ticari araç üretmi için yer bakıyor. Bu konuda Türkiye planları arasında ve Türkiye'de yatırım için hükümetten teşvik beklediğini daha önce açıklamıştı. 

Yatırım için en güçlü aday olarak Türkiye'nin gözüktüğünü belirten Toyota yetkilileri, Türkiye'nin avantaj ve dezavantajlarını masaya yatırmış durumda. Nihai karar 2008'in üçüncü çeyreğinde verilecek. Adapazarı'nda 180 bin adet kapasiteli tesislerinde Verso ve Auris üretiliyor. Bu tesislerde kapasite tamamen dolu.
Toyota yetkililerinin verdiği bilgiye göre hafif ticari araç üretim kararı verilirse mevcut fabrikada kapasite artışı yeterli olmayacak ve ikinci bir tesis kurulması gerekecek. Toyota Avrupa Başkanı Tadashi Arashima daha önce yaptığı bir açıklamada, yeni bir hafif ticari araç üretimi üzerinde çalıştıklarını, Türkiye'nin bu konudaki uzmanlığının farkında olduklarını söylemişti. Arashima, "Toyota'nın Avrupa ticari araç pazarında açığı var. Üretim için Türkiye'nin şansı yüksek" şeklinde konuşmuştu.
Türkiye'ye yatırımı değerlendiren ikinci büyük grup Volkswagen. Şirketin Türkiye'deki iş ortağı Doğuş Grubu, bu konuda istekli. Yatırım, Doğuş tarafından da gündeme getirildi. Volkswagen yönetiminin bunu değerlendirdiği biliniyor. Türkiye pazarında markanın yaygınlığı da yatırım açısından önemli bir faktör oluşturuyor.

300 bin adet üretim demek

Bakan Zafer Çağlayan'ın gelme hazırlığındaki iki yatırımcının kimliğini açıklamaması sektörde de büyük merak uyandırdı.
400 milyon euro'luk bölümün Magna Steyr'a ait olacağı biliniyor. Büyük yatırımcı ise henüz bilinmiyor. BMW fabrikalarının artık yüzde 94 kapasiteyle çalışır durumda olması nedeniyle BMW x3 modelinin yanı sıra MINI'nin yeni 4x4 modelinin üretimini de üstlenen Magna Steyr'ın Tekirdağ civarlarında üretim için yer baktığı söyleniyor. Firmanın, Avrupa pazarına girmek isteyen Çinli üreticilerle de görüştüğü biliniyor. Kapasitesinin 160 bin adet olması bekleniyor.
Büyük yatırım için alternatifler muhtelif. 1 milyar euro'luk yatırım, 300 bin adet üretim anlamına geliyor. Son dönemlerde bölgede artan ihtiyaç doğrultusunda pek çok büyük üretici yatırım planlarına Rusya'yı aldı. PSA Peugeot Citroen, Toyota, Hyundai, çok yakın zamanda Rusya'ya yatırım için düğmeye bastı. Bunun yanında GM, yeni yatırımlarının büyük bölümünü Polonya üzerinde yoğunlaştırdı. Bu nedenle adaylar arasında geriye Volkswagen, Mazda, Suzuki gibi sınırlı sayıda üretici kalıyor. Tabii Çinli üreticileri saymazsak.

Korkmaz: Başbakan cesaret verdi

Türkiye Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Magna için "Dehşet büyüklükte bir şirket. Magna ismi açıklandı ama ne yapacağı 3 ay sonra ortaya çıkacak. Bunlar çok önemli taahhütler olacak. Gerçekten büyük bir yatırım" dedi.
"Türkiye için çok önemli olaylar bunlar" diyen Korkmaz, 1 milyar euro'luk ikinci yatırımcı hakkında bilgi vermedi. Bu firma "Japonya'dan Toyota mı?" sorumuza ise "Yorum yok" dedi.

'Rakipler vardı'
Korkmaz, "Magna sıfırdan geliyor, ama diğerini açıklayamıyorum. Bölgesel olarak da bilgi veremem. Dünyada binlerce üretici yok. Ama olay biraz piştikten sonra paylaşacağız. Magna yatırımında Doğu Avrupa rakibimizdi. Ama çok hızlı hareket etmemiz onlara güven verdi.
Sayın Başbakanımız ile de görüştürdük. Başbakan Erdoğan'ın 'Biz Türkiye'de bu konuda çok iddialıyız. Gelin Türkiye size uygun ülkedir' demeleri çok büyük cesaret verdi. Birkaç kez görüştüler" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 13:51:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kontrgerilla IP: 92.226.148.xxx Tarih : 28.12.2007 16:32:07

yatirimci firmalara devlet karsiliksiz yer verse dogu insanina da is ve as olussa bu göcün önüne gecilse hic fena mi olur.mesela erzurum erzincan gibi bir ilimizde