19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

20 kişilik kursa 500 başvuru var

Ekonomik krizin vurduğu ülkemizde işsizlik sayısı artarken, işsizler de umudunu meslek edindirme kurslarına bağladı. İzmir'de İş-Kur'un belediye ve hastane işbirliğiyle açtığı, iş garantisi olmayan kursların son etabında, çocuk bakıcılığı için 20 kursiyer alınacak olmasına rağmen büyük bir kısmı ev hanımı olan 500'e yakın kişi başvurdu.

EV HANIMLARI KUYRUKTA

İş-Kur İzmir İl Müdürlüğü, Eşrefpaşa Hastanesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle istihdam garantisi olmayan çocuk bakıcılığı, hasta ve yaşlı bakımı kursu açıyor. İş garantisi olmamasına rağmen yüzlerce kişi kursa katılabilmek için müracaat etti. İş-Kur'a kayıtlı işsizler sabahın erken saatlerinde müdürlük binasının önünde beklemeye başladı. Son etapta belirlenecek 20 kursiyer için yaklaşık 500 kişi sıraya girdi.

Metrelerce uzunluğundaki kuyrukta, özellikle ev hanımlarının çokluğu dikkat çekti. Bazı anneler kucağında ya da bebek arabasında çocuklarıyla birlikte saatlerce ayakta bekledi. Kuyrukta kızı ile bekleyen bir anne, “Çocuğumu getirdim. En azından elinde sertifikası olsun. Kuyrukta gençler çok fazla. 20 kişi için yüzlerce insan başvurdu” dedi. Aylardır iş arayan, iş başvurusu için gittikleri fabrikaların da işçilerini ücretsiz izne çıkardıklarını gördüklerini belirten vatandaşlar, umutlarını kurs sonucunda verilecek serfitikalara bağladı.

İŞSİZLİK İLGİYİ ARTIRDI

İş-Kur İzmir İl Müdür Yardımcısı Zafer Şener, çocuk bakıcılığı, hasta ve yaşlı bakımı üzerine 120 kişilik kurs planlaması yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
“40'ar kişilik 3 grup halinde 20'şer kişilik çocuk bakıcılığı, hasta ve yaşlı bakıcılığı için kurs düzenliyoruz. İki grup seçmeleri, yani 80 kişi bitti. Son etapta 20 kursiyerin belirlenmesi için seçmeler yapılıyor. Hastanenin verdiği şartlara uygun iş arayanları, mesleksiz olanları kuruma davet ettik. Çocuk bakıcılığı kursuna 20 kişi için 500 kişi müracaat etti. İş garantisi yok. Ama bizim düzenlediğimiz işgücü yetiştirme kurslarında işsiz ve mesleksiz insanların meslek sahibi yapılarak, işe girmelerinin kolaylaştırılması, iş bulma şanslarının arttırılması amaçlanmaktadır.”

Yoğun ilgiden dolayı ikinci eğitim programına da bu meslekleri aldıklarını kaydeden Şener, “15 Nisan'da ilana çıkıyoruz. O ilan içinde 37 ayrı meslekte 847 kişinin eğitilmesi planlandı. Bunların içinde de hasta ve yaşlı, çocuk bakıcılığı da var. İşsizliğin yoğun olduğu bu dönemde bu kurslar ilgi uyandırıyor” diye konuştu. Şener, ayrıca kursiyerlere günlük 15 TL cep harçlığı verdiklerini, eğitim süresince kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalıkları primini, eğiticilerin ücretini karşıladıklarını söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 13:05:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?