28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

2006 ciro hedefleri 36 milyar $

Bu yıl ciro hedeflerinin 36 milyar dolar olduğunu söyleyen Koç Holding CEO'su Özaydınlı, 'Dünyanın en büyük 200 şirketi arasına girme hedefimizi gerçekleştirmiş olacağız' ded

Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı, 2010 yılı için hedefledikleri konsolide ciro rakamını 2005 yılında yakaladıklarını söyleyerek, 36 milyar dolar olan 2006 konsolide ciro beklentilerinin ise 2015 için hedefledikleri düzeyin üzerinde olduğunu belirtti. Özaydınlı, "Bu sonuçla, dünyanın en büyük 200 şirketi arasına girme hedefimizi, planlanandan tam 10 sene önce gerçekleştirmiş olacağız" dedi.
Özaydınlı, 14. Koç Topluluğu basın ve kamuoyu bilgilendirme toplantısında, topluluğun 2005 yılı değerlendirmesini yaptı ve son dönemdeki gelişmelere ilişkin görüşlerini açıkladı.
Koç Holding olarak, ekonomik krizin topluluk hedeflerinin yeniden gözden geçirilmesi için bir fırsat yarattığını düşünerek, 2001 yılında kapsamlı bir öz değerlendirme yaptıklarını kaydeden Bülend Özaydınlı, aldıkları stratejik kararları, "dünyanın en büyük 200 şirketi arasına girmek, yılda ortalama yüzde 14 büyüme hızı ile bunu tahminen 2016 yılında gerçekleştirmek" olarak açıkladıklarını bildirdi.
Özaydınlı, en kârlı dört iş birimleri olan otomotiv, dayanıklı tüketim, finans ve enerjinin, Koç Topluluğu kârına, birbirine yakın oranlarda katkı sağladığını ve bu dengeli yapının topluluğu risklere karşı daha sağlam kıldığını kaydetti.

Oyun alanı
Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme ortamına girdiğini söyleyen Özaydınlı, 2005 yılının Koç Topluluğu için birçok önemli projeye imza attığı, ciddi bir yatırım yılı olduğunu söyledi. 2005 yılında gerçekleştirdikleri atılımlar ve 2006 yılı için planladıkları gelişmelerden cesaret alarak Avrupa'nın lider şirketleri arasında yer alma vizyonlarını, global oyuncu olma boyutuna taşımak istediklerini belirten Özaydınlı, "Planlarımızı, stratejilerimizi ve hedeflerimizi bunun üzerine kuruyoruz. Bu nedenle de toplantımızı 'Oyun alanım dünya' kavramı içinde gerçekleştiriyoruz" dedi.


'Tüpraş'ta iptal beklemiyoruz'
Özaydınlı, Tüpraş ihalesinde iptal kararı beklemediklerini bildirdi. Söz konusu davaların bir araya getirilip esastan görüşüleceğini ve 25 Nisan'da duruşmanın yapılacağını hatırlatan Özaydınlı, sadece bir temyizde alınan karar paralelinde bir takım eylemlere gitmenin doğru olmadığını düşündüklerini ifade etti.
Özaydınlı, yasal sürecin tamamlanmasıyla ortaya çıkacak duruma göre hareket edilmesinin doğal olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Hukuka saygılıyız. Şu anda bekleme durumundayız. Herkesin de aynı hassasiyetle beklemesi, sabır göstermesi gerekir. Tesisin üretimine sekte vuracak herhangi bir beyanat verilmemesi ve yasal olmayan eylemlere gidilmemesi doğru olacaktır."

5-0'lık bir karar
Özaydınlı, Tüpraş ihalesinde iptal kararı bekleyip beklemedikleri sorusunu da, "Sorunuzun yanıtı tek kelime; beklemiyoruz" diye yanıtladı. Danıştay'ın kendisine yapılan iptal başvurusunu reddettiğini hatırlatan Özaydınlı, "Hem de bu karar 5-0'lık bir karardır. İhalenin tamamlanmasından sonra ortaya çıkan karar da temyiz aşamasında 5-0'lık kararın iptalinden ibarettir" dedi.
Yeni rafineri kurulması çalışmalarının başlatıldığını hatırlatan Özaydınlı, Tüpraş'taki personel sayısının yetersiz olduğunu önümüzdeki dönemde personel alımına gidileceğini belirtti.


Seçim ekonomisi uyarısı
Türkiye'nin artık siyasi istikrarın ve ekonomik büyümenin sürdürülebilir olduğu bir ortama kavuştuğuna ilişkin işaretlerin arttığını belirten Özaydınlı, bu noktada, geçmiş dönemlerdeki gibi seçim ekonomisi uygulamasına başvurulmasının istikrarı onarılması güç biçimde zedeleyeceğinin altını çizdi.
Türkiye'nin en büyük risk faktörünün cari açık olarak görüldüğünü vurgulayan Özaydınlı, Türkiye'ye olan güven arttıkça, doğrudan yatırımların desteğiyle, mevcut cari açığın ödemeler dengesi problemine dönüşmeyeceğini söyledi.

Koç-Ata'da ayrılıyoruz
Bülend Özaydınlı, Koç - Ata - Sancak Besi ve Tarım Ürünleri'ndeki ortaklığa ilişkin olarak da, projede özellikle işletme konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle ortaklığı yakında noktalamış olacaklarını ve şirketin tamamının Koç Holding tarafından yönetileceğini söyledi. Özaydınlı, projede faaliyet alanı olarak sütçülük yerine besiciliği tercih ettiklerini kaydetti.

'Formula 1 ihalesiyle ilgileniyoruz'
Bülend Özaydınlı, Formula 1 pisti İstanbul Park'ın işletmesinin devrine ilişkin yapılacak ihaleyle ilgili olarak, "Şirketlerimizin ilgisi var" dedi.
2006 yılındaki enerji dağıtım ve doğalgaz dağıtım ihaleleriyle de ilgileneceklerini ifade eden Özaydınlı, kendileri için elektrik dağıtım ihalelerinin daha önemli olduğunu söyledi.
Özaydınlı, Yapı Kredi Bankası ve Koçbank birleşmesinde daha önce açıklanan tarihte herhangi bir değişiklik olmadığını ve 2006 yılının ilk yarısında birleşmeyi tamamlamayı öngördüklerini söyledi. Yapı Kredi ve Tansaş satın almalarının yıl sonunda gerçekleşmesi nedeniyle bu işlemlerin konsolide ciro rakamlarını önemli oranda etkilemediğini belirten Özaydınlı, 2006 yılında ise Tüpraş ile birlikte üç satın almanın etkilerinin önemli ölçüde görüleceğini vurguladı.





Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 14:19:47
Güncelleme :15 Mart 2006 Çarşamba 16:57:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet sağlam IP: 85.108.189.xxx Tarih : 18.10.2006 14:13:45
bılgılerınızı bıraz daha acık bır sekılde sunmanız gerekır aradıgımız maddelerı vede cevapları bulamıyoruz