22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

2007, hububatta yok yılı olabilir

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, hububat alım fiyatlarının bu yıl yüzde 12 civarında artacağı sinyalini verdi. Kemaloğlu, "Çaydaki yüzde 12'lik artış bir emsal niteliğinde, o civarda artacaktır" dedi. Kemaloğlu, yağış azlığı nedeniyle bu yıl hububat üretiminin geçen yılın gerisine düşeceğinin ortaya çıktığını da kaydetti. Geçen yıl buğdaya 0,375 YTL fiyat ve 0,035 YTL destekleme primi ödenmişti. Geçen yılki fiyatlara göre yüzde 12 artış yapılırsa ürün ve destekleme primi dahil olmak üzere hububata 45,92 Ykr civarında bir fiyat açıklanabilir.

TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, Referans Noktası adlı programda Referans Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdal Sağlam'ın sorularını yanıtladı. Hububatta müdahale fiyatlarının 1 hafta-10 gün içinde açıklanacağını kaydeden Kemaloğlu, çay için öngörülen yüzde 12'lik fiyat artışının hububat için de emsal olması gerektiğini belirtti. Çay-Kur'un fiyatına yakın bir fiyat açıklanacağını kaydeden Kemaloğlu, "Biz alım fiyatlarının çok artırılmaması, desteklerle üreticinin desteklenmesi gerektiğini belirtiyoruz. Son birkaç yıldır da süreç böyle işliyor" dedi.

Hububat üretimi düşecek

Şu an itibariyle yağışların geçen yılların gerisinde kaldığını kaydeden Kemaloğlu, buna karşın Trakya ve Güneydoğu'nun hububat üretiminde oldukça iyi olduğunu belirtti. Çukurova'daki üretimin de fena olmadığını kaydeden Kemaloğlu, "Buna karşın İç Anadolu'da beklenen yağışlar olmadı, burayı 10-15 gün daha izlemek lazım. Ancak hububat üretimi geçen yılın altında olur" dedi. İç Anadolu'da beklenen yağışların olmaması durumunda hububatta yüzde 10'luk açığın yüzde 30'lara kadar çıkabileceğini vurgulayan Kemaloğlu, "Hasat döneminde ithalat sözcüğünü kullanmıyoruz. 2 milyon ton açık olsa dahi, üretenin malını pazarladığı dönemde bu tür söylemler kullanılmaz. Ama biz her duruma göre hazırlığımızı yaparız" diye konuştu. Kemaloğlu, arzda yaşanacak düşüşe bağlı olarak bu yıl geçen yıldan daha az hububat alımı yapmayı öngördüklerini de bildirdi.

Lisanslı depoculuk çalışmaları hakkında da bilgi veren Kemaloğlu, amaçlarının ilk aşamada 2 milyon tonluk depo kazandırmak olduğunu söyledi. Lisanslı depoculuk yapmak için 20'yi aşkın firmanın şartname aldığını kaydeden Kemaloğlu, "Lisanslı depoculuk yoluyla TMO müdahale alımlarını özel sektör aracılığıyla yapabilecek" diye konuştu. Geçen yıl hükümetten aldıkları yetki çerçevesinde fındık alımı yaptıklarını da vurgulayan Kemaloğlu, fındıkta bu yıl arzın daha az olacağını ve bu nedenle fındık satışlarından kâra geçebileceklerini belirtti. Kemaloğlu, "Şu anda fındık fiyatları bizim alım fiyatlarımızın üzerinde, depolarımızda bekleyen 161-162 bin ton fındığı makul bir fiyatla satarsak kâr bile elde edebiliriz" dedi.

Referans
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 10:50:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?