27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

‘2009’da hedef işlerimizi korumak'

Sabancı Holding’in Başkanı Güler Sabancı, 2009 için birkaç şirkette büyüme hedeflediklerini belirterek, “Oyunun adı artık büyümek değil, sermayeyi işleterek ve likit kalarak para kazanmak. 2009 gibi bir yılda sadece birkaç alanda büyüme hedefimiz var. Diğer işlerimizi koruma, nakit yönetimi ve likit kalma hedefimizdir” dedi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, CNBC Europe kanalında yayınlanan “The Leaders” programına konuk oldu. Simon Hobbs tarafından yapılan röportajda Sabancı’nın iş yaşamı, liderlik özellikleri ve sosyal sorumluluk çalışmaları ile çok yönlü bir portresi çizildi. Röportaj, Güler Sabancı’nın Topluluğun gelirlerini dört yılda iki katına çıkardığı ve Türkiye’nin en göze çarpan kadın portrelerinden biri olduğu anonsuyla başladı.

Röportajın ikinci bölümünde Güler Sabancı, başkanlık görevine gelme süreci, Sabancı Topluluğu’nun yeniden yapılanması ve hedeflerine yönelik soruları yanıtladı. Türkiye’deki yatırım ortamına ilişkin olarak Sabancı, “Türkiye yatırım için çekici bir ülke ama eğer yabancılar Türkiye’ye yatırım yapacaklarsa Sabancı’nın öncelikli olmasını isterim” açıklamasını yaptı.

Sabancı, yakın dönem hedeflerine ilişkin olarak ise “İnanıyorum ki, yıl sonunda rekabetten göreceli olarak daha iyi durumda olacağız. 2009 gibi bir yılda sadece birkaç alanda büyüme hedefimiz var. Diğer işlerimizi koruma, nakit yönetimi ve likit kalma hedefimizdir” açıklamasını yaptı.

Yıl sonunda daha iyi olacak

Global krizden çok önce finansal hizmetlerin payını azaltmayı hedeflediklerini açıklamasına ve Akbank’ın yüzde 20’sinin Citibank’a satılmasının gerekçelerinin sorulmasına karşılık Sabancı, “Akbank’ın sonuçlarından ve konsolide sonuçlarımıza katkısından gurur duyuyoruz. Ama tabii ki diğer işlerimiz de Akbank’ın büyümesini yakalamaya çalışıyor” açıklamasında bulundu.

Sabancı ayrıca, “Doğru zamanda satın alma, doğru zamanda satma, dolayısıyla değer yaratma başarılı bir yönetimin vazgeçilmez göstergesidir” dedi.

Sabancı, 30 yıllık iş hayatında öğrendiklerini ise iki kelimeyle özetledi: Kazanmak ve paylaşmak.

Emir vermem iletişim kurarım

GÜLER Sabancı, liderlik yönü, iş hayatı, sosyal sorumluluk gibi konularda şu değerlendirmeleri yaptı:

- Karşılıklı görüş alışverişinde bulunurum. İletişim kurarım. Emir vermem. Birlikte çalıştığım arkadaşlarla karşılıklı görüşerek, hemfikir olduğumuz bir noktaya geliriz.

- İş hayatına başladığım 4-5 yıl çok zor yıllardı. Bir krizi yönetiyorduk. Ama çok şey öğreniyorduk. Farkettik ki önemli olan sadece sonuçlar değil. Iş hayatındaki en büyük başarı, doğru insanı doğru işe, doğru zamanda seçmektir.

- Sakıp Amcam benim patronum ve mentorumdu. Dolayısıyla benim güçlü yönlerimi ve yeteneklerimi bilirdi. Verdiği projelerle beni test ederdi. Ayrıca o yaşlarda kendiniz hakkında az şey biliyorsunuz. Onun gibi biri sizi gözlemliyor, analiz ediyor ve size kendiniz hakkında çok şey öğretiyor.

- Amcalarım benden üniversiteyi kurmamı istediler. ’Bir üniversite kurmak ve sürekli geliştirmek geleceğe dair bir projedir, gelecek senin gibi gençlerin’ dediler. Sorumluluğu bana verdiler. Bu, onların ne kadar ileri görüşlü olduklarının kanıtıdır.

Vatan
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2009 Cumartesi 20:53:08
Güncelleme :2 Mart 2009 Pazartesi 20:12:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?