16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

2020'ye kadar 3 nükleer santral

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin enerji alanında dışa bağımlılık oranının yüzde 73 olduğunu, tedbir alınmadığı takdirde bunun kısa zamanda yüzde 80'lere ulaşacağını belirterek, 2020 yılına kadar 3 adet nükleer santralın devreye alınmasını amaçladıklarını söyledi.

Türkiye'nin enerjiye olan ihtiyacının her geçen yıl yükseldiğini, bu amaçla gelecek yıllarda enerji darboğazı yaşanmaması için çalışmalar yaptıklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bir yandan yerli kaynaklara ağırlık vererek bir yandan da yeni enerji üretim alanlarını devreye sokmak istediklerini kaydetti. 2006 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin birincil enerji kaynakları üretiminin 26.8 milyon TEP (milyon ton petrol eşdeğeri) iken genel enerji tüketiminin ise 99.6 milyon TEP olarak gerçekleştiğini, tüketilen enerjinin başında yüzde 33 ile petrolün bulunduğunu vurgulayan Bakan Güler, bunu yüzde 29 ile doğalgaz, yüzde 28 ile kömür ve geri kalan yüzde 10'luk bölümünün hidrolik dahil olmak üzere yenilenebilir kaynaklarının izlediğini belirtti.

2020'YE KADAR ÜÇ NÜKLEER SANTRAL
Türkiye'nin 2006 yılında enerji üretiminin 176.3 milyar kWh olarak gerçekleştiğini, 2007 yılı sonu itibariyle yaklaşık 188 milyar kWh olarak gerçekleşmesinin beklendiğine dikkat çeken Bakan Güler, elektrik enerjisi talebinin 2010 yılında 242 milyar kWh, 2020 yılında 499 milyar kWh civarında olmasının beklendiğini, bu durumda 2020 yılında kurulu gücün yüksek senaryoya göre 96 bin MW, düşük senaryoya göre ise 80 bin MW civarında olmasının gerektiğini söyledi.

Bu rakamları yakalayabilmek için 2020 yılına kadar sürekli enerji yatırımı yapmaları gerektiğini kaydeden Bakan Güler, şöyle konuştu: "Gelecekteki elektrik enerjisi talebinin en uygun kompozisyonla ve enerji politikalarımıza uyumlu bir şekilde karşılanabilmesi için mevcut ve inşa halinde olan tesislere ilave olarak 2020 yılına kadar yüksek senaryoya göre yaklaşık 55 bin MW'lık, düşük senaryoya göre ise 39 bin 500 MW'lık yeni yatırım yapılması gerekiyor. Kasım ayı sonu itibariyle kurulu gücümüz yaklaşık olarak 40 bin 754 MW düzeyindedir. Planlama çalışmalarında öncelikle yerli kaynaklarımızın tam olarak değerlendirilmesini hedefliyoruz. 2010-2020 arası dönemde toplam yaklaşık 5 bin MW kapasiteye karşılık gelen 3 adet nükleer santralin devreye alınmasını amaçlıyoruz."

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK YÜZDE 73
Öncelikli amaçlarının Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılık oranının azaltılması ve yerli kaynaklarını gün yüzüne çıkararak kendine yeter duruma getirilmesi olduğunun altını çizen Bakan Güler, "Halen dışa bağımlılık oranımız yüzde 73'ler seviyesinde bulunuyor. Eğer üretim planlamasının gerektirdiği yatırımlar için tedbir alınmaz ise bunun kısa vadede yüzde 80'lere yükselme eğiliminde olduğu görülüyor. Enerji güvenliği açısından dışa bağımlılığı kabul edilebilir düzeylerde tutmak amacıyla, bakanlık olarak yerli kaynaklarımız olan kömür ve hidrolik enerjiye gereken önem verilmekte ve istihdam da göz önünde tutularak, elektrik üretiminin bu kaynaklardan sağlanmasına özen gösterilmekte, planlama çalışmaları bu çerçevede gerçekleştirilmektedir" şeklinde konuştu.

Bakan Güler, enerji sektöründe 2020 yılına kadar 120 milyar doları aşacak nitelikte bir yatırım ihtiyacının ortaya çıktığını, ihtiyaç duyulan yatırımların mümkün olduğu ölçüde özel sektör tarafından yapılmasını sağlayacak düzenlemeleri yapacaklarını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 15:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?