31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

25 yıllık Dardanel'e marka haczi

Türkiye tarihinin en ağır buhranı olarak kabul edilen 2001 Krizi'nde düştüğü borç batağından, bankalarla yapılan anlaşmalara rağmen kurtulamayan Dardanel Gıda, 25 yıllık markasını kaybediyor. 

Bankalara olan 123 milyon dolarlık borcu için 2001 Krizi'nin ardından İstanbul Yaklaşımı kapsamında imzalanan Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi (FYYS) işlemeyen, üç yılı aşkın süredir de bankalara ard arda erken ödeme planları sunan ve tüm bu planlarını finansör bulmaya dayandıran Dardanel Gıda'nın markalarına haciz kondu. RCT Varlık Yönetim Şirketi toplam 31 milyon 589 bin dolarlık alacağı için Dardanel'in sahip olduğu marka, patent ve faydalı modeller üzerinde ihtiyati haciz kararını uygulattı. İhtiyati haciz 22 Temmuz'da konuldu, ancak Dardanel Gıda, Türk Standartlar Enstitüsü nezdinde markalar ile ilgili bir işlem yapmak isteyince bu karardan haberdar oldu. 

Markalar üzerinden 22 Temmuz'dan bu yana ihtiyati hacciz kararı olduğunun açıklanmasının ardından şirketin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören hisseleri yüzde 6.67 puanlık düşüşle 0.42 YTL'ye geriledi. Şirketin piyasa değeri de 11.9 milyon dolara indi.

1.5 ay sonra haberdar oldu
Dardanel Gıda'dan 8 Eylül'de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) yapılan açıklamada, 22 Temmuz'da markalar üzerine konulan ihtiyati tedbir kararının şirkete tebliğ edilmediği bildirildi. Alacaklılar arasında yer alan RCT Varlık Yönetim şirketinin 2 milyon 598 bin tutarlı kambiyo senedi ve 28 milyon 991 bin dolarlık kredi sözleşmesi nedeniyle ilansız icra takibi başlattığı belirtilen açıklamada, Dardanel'in sahip olduğu marka, patent ve faydalı modeller üzerinde ihtiyati haciz kararını uygulatmak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak değer tesbiti istediği bildirildi. Açıklamaya göre, Dardanel'in bu haciz kararından markalarla ilgili olarak Türk Patent Enstitüsü nezdinde bir işlem yapmak istediğinde haberi oldu. Ardından da RCT ile temasa geçildi.

Faaliyetlere etkisi yok
RCT'nin Dardanel'in diğer aktifleriyle ilgili şu anda herhangi bir işlem yapmadığı bildirilen şirket açıklamasında, "Alacaklı kurum ile görüşmelerimiz 4743 yasa ile yaptığımız sözleşme bütünlüğü içinde diğer alacaklılarla beraber sürdürülmektedir. RCT'nin ihtiyati haciz kararı sadece sahibi bulunduğumuz marka için istediğini aktiflerimizde herhangi başka bir kalemle ilgili olarak ihtiyati haciz uygulaması istemediğini değerlendirdiğimizde şirket faaliyetlerimiz bu ihtiyati haciz kararı uygulamasının şu aşamada hiçbir etkisi olmayacaktır" denildi. Alacaklı bankaların her birinin ilgili protokole uyulmaması nedeniyle ilamsız icra takibi yapma hakkı olduğu kaydedilen açıklamada, "Şu anda bu hakkını şirket faaliyetlerine olumsuz bir etki yapmayacak şekilde RCT Varlık Yönetim A.Ş. kullanmıştır" değerlendirmesinde bulunuldu. 

Markalar üzerine 22 Temmuz'dan bu yana ihtiyati haciz uygulandığı da kaydedilen açıklamada, alacaklı bankalarla borcun erken iskontolu surette ödenmesi yönünde görüşmelerin sürdüğü de kaydedildi. Açıklamada, markalar üzerindeki hacizin özvarlık hesaplarında herhangi bir değişiklik yaratmayacağı da vurgulandı.

2005'den bu yana masada
Borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin bankalarla olan görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Dardanel Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, "Bankalarla 2005'den bu yana masadayız. Önümüzdeki günlerde köklü bir çözüm olacağını tahmin ediyorum. Bütün bankalarla borcun tamamının daha önce ödenmesi ile ilgili olarak görüşüyoruz" dedi. 

Bankalara olan 123 milyon dolarlık borcu için 2005'ten bu yana çok sayıda erken ödeme planı sunan Dardanel Gıda, bu sürecin bir kısmını Hong Kong merkezli Asia Debt Management'le (ADM Capital) ve Yıldız Holding ile birlikte yürütmüştü. 2006 yılında bankalara her ay 500 bin dolar ödemeli taahhüt eden Dardanel Gıda, bankalardan erken ödeme karşılığında borç indirimi istiyor. Dardanel Gıda, bankaların teklif edilen miktarı kabul etmesi durumunda ödemeyi bir veya birkaç yatırımcı bularak yapmayı taahhüt ediyor.

REFERANS
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 16:27:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
umut tuncay IP: 88.243.155.xxx Tarih : 18.12.2008 21:54:22

bunca yıldır insanların parasını vermeyip işçilerini aç bırakan bir firma için bence kötü olmamış daha beter olsun inşallah