22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

28 YKr'lik sigaraya 4 YTL'lik etiket

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Niyazi Adalı, tütün ve sigara ithalatının serbest hale getirilmesinden endişe etmeye gerek olmadığını bildirdi.

Üreticiler dışında tütün ve sigara ithalatının serbest bırakılmasına getiriler eleştirilere ilişkin sorularını yanıtlayan Adalı, bugünkü fon vergi yapısı içinde ithalattan korkmanın yersiz olduğunu vurguladı.

İthalatta, şu anda üreticilerin muhatap olmadığı Tütün Fonu kesintisi olduğunu hatırlatan Niyazi Adalı, ayrıca gümrük vergisi bulunduğunu da kaydetti.ÖTV matrahı bakımından, yurt içindeki üretici ile ithalatçı açısından bir fark bulunmadığının altını çizen Adalı, ''Dolayısıyla ithalatın daha ucuza mal olduğu ve ithal ürünün daha ucuza satılabileceği endişesi yersiz'' diye konuştu.

28 YKr'LİK SİGARA 4 YTL'YE SATILABİLECEK

Niyazi Adalı, sevkedilen kararnamede ince bir nokta olduğuna işaret ederek, Bakanlar Kurulu'nun nasıl fiyatlama yapılacağı konusunda yetkili olduğunu hatırlattı.

Dolayısıyla içerideki fiyata müdahale imkanları bulunduğunu anlatan Adalı, damping yapmayacak şekilde bir fiyat önerilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun yanında, ithal edilen ürününün perakende satış fiyatının, mal bedeli ile gümrükte olsun, içeride olsun ödenen her türlü vergi ve fonlardan aşağı olamayacağı hükmünü de getirdiklerini anlatan Adalı, şöyle konuştu:

''Bu bizi 4 YTL rakamına getiriyor. Örneğin 28 YKr'ye ithal edilen bir sigaradan 56 YKr Tütün Fonu alınacak, 4 YTL üzerinden ÖTV alınacak, bu da 232 YKr eder, bunların toplamından ithalde ve içeride alınan KDV var, bu da 61 YKr tutar. Böylece 377 YKr ulaşırsınız. Burada ithalatçı, distribütör ve bakkal için çok küçük rakam kalıyor. Yani en iyimser tahminle 28 kuruşa getirilen bir sigaranın 4 YTL'den aşağı satılma şansı yok.''

Dolayısıyla bu durumun özelleştirme sürecindeki TEKEL'i olumsuz etkilemesinin söz konusu olmadığı vurgulayan Niyazi Adalı, ''TEKEL'in ürünleri ve pazar payı bundan zarar görmez'' diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2007 Çarşamba 14:13:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?