15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

3. Nesil kredi kartı

Garanti Bankası, ’Bonus Trink’ adıyla cep telefonu ve kol saatlerine banka kartı özelliği kazandırdı. ’Öde-Geç’ adlı sistemde, içlerine özel bir çip yerleştirilen kol saatleri ve cep telefonları banka kartı gibi kullanılabiliyor. Nisan ayından itibaren Garanti Bankası şubelerinden alınacak olan saat ve telefonlar maksimum 30 YTL’ye kadar olan harcamalarda kullanılacak.

MASTERCARD ile ’geleceğin ödeme sistemi’ olarak kabul edilen ’Öde-Geç’ (PayPass) sistemini, Bonus Trink adı ile Avrupa’da ilk kez hayata geçiren Garanti Bankası, şimdi de banka kartını plastik kart olma özelliğinden çıkarıp farklı bir boyuta taşıdı. Nisanda ilk olarak banka kartı özelliği taşıyan çipli kol saat ile başlayacak yeni uygulamayı, hemen ardından çipli cep telefonu izleyecek. Çipli saat ve kol saati Garanti Bankası şubelerinden küçük bir ödeme karşılığında alınacak.

ÇİPLİ SAAT VE CEP’TEN ÖDEME: Garanti Bankası’nın öde-geç (PayPass) uygulaması sadece kart üzerine değil, pek çok farklı ürün üzerine de uyarlanabiliyor. Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, Avrupa’da yine bir ilk olma özelliğini taşıyacak bu uygulama ile tüketicilerin düşük miktarlı ödemelerini, Bonus Trink saatlerini göstererek veya içerisinde çip özelliği bulunan Bonus Trink etiketlerini cep telefonlarına yapıştırarak yapabileceklerini açıkladı. Çipli kol saatleri, Mastercard tarafından Garanti Bankası’na verilecek ve banka da müşterilerine belirli bir bedel karşılığında dağıtacak. Nisandan itibaren başlayacak dağıtımda aşırı talep gelse de, sıkıntı yaşanmasının söz konusu olmadığını belirten Sezgin, kol saatleri için henüz bir fiyat belirlenmediğini vurguladı.

GENÇLERE EĞLENCELİ HARCAMA: "İşte bu gördüğünüz bir adet kol saati, hemen yanında hediyesi olarak bir adet cep telefonu" diyerek "Öde-Geç" sisteminin tanıtan Mehmet Sezgin, gerekli çiplerin kol saati, cep telefonu ve anahtarlık üzerine takılabildiğini söyledi. Sezgin, çipli kol saatlerini, eğlenceli bir harcama yöntemi olacağı öngörüsüyle daha çok gençler için düşündüklerini belirtti.

EN FAZLA 30 YTL: Düşük miktarlı harcamalar için hazırlanan ve "Öde-Geç" uygulaması, pilot olarak ilk kez Burger King, Cine Bonus ve Starbucks cafelerde başlatıldı. Bonus Trink kartıyla, POS cihazından çip ya da manyetik şerit okunmasına, otorizasyon alınmasına, satış belgesi imzalanmasına gerek kalmadan 30 YTL’nin altındaki ödemeler, yalnızca kartı, terminale dokundurarak yapılabiliyor. 30 YTL’nin üzerine çıkacak harcamalarda diğer banka kartlarında olduğu gibi imza ya da şifre girilmesi gerekiyor.

22 BİN MÜŞTERİYE ULAŞTIK: Mehmet Sezgin, bu uygulamanın halen ABD, Kanada ve Japonya’da yapıldığını belirtti. PayPass’ın Türkiye’de önümüzdeki dönemde yaygınlaşacağına inandığını kaydeden Sezgin, şunları söyledi: "Bu sistem, halen Burger King, Cine Bonus ve Starbucks’larda bir süredir 30 YTL’nin altındaki ödemelerde kullanılıyor. Bonus Trink’i, ilk etapta, buralarda Garanti Bonus kartı kullandığı belirlenen müşterilerimize gönderdik. Şu anda yaklaşık 22 bin müşteriye ulaştık. Kişi başına ortalama harcama miktarı şimdilik biraz düşük, 9 YTL civarında gerçekleşiyor."

Garson bahşişleri de kart sistemine girdi

BONUS Trink’in kullanım alanlarını yaygınlaştırmayı planlayan Garanti Bankası yönetimi, Bonus Trink’in otopark, toplu ulaşım, fast food büfeleri ve restoranlarda garson bahşişlerine kadar geniş çaplı kullanımı için çalışıyor. Bu uygulamanın ABD’de eczane, kitapçı, otopark, sinema, toplu ulaşım, cola ve kahve otomatları gibi pek çok alanda yoğun olarak kullanıldığını belirten Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, "Türkiye’de de biz bu sistemi ilk etapta fast food restoranlarda, kafe ve otoparklarda başlattık. Mesela Atatürk Havaalanı işletmecisi TAV ile bir restoranda bahşişler de bu sistemle toplanıyor" dedi.

Otobüste ’Öde-Geç’ için belediyeyle görüşüyoruz

DİĞER bankaların da bu sisteme geçmesiyle birlikte "Öde-Geç" uygulamasının daha geniş alanda, daha çok noktayı kapsayacağını vurgulayan Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, kullanım alanları ile ilgili olarak şu bilgileri aktardı: "Bonus Trink kartları toplu taşımacılıkta ideal. Bunun alışveriş merkezlerinin oto parklarında, havaalanı opoparklarında kullanımı için görüşmeler yapıyoruz. Akmerkez otoparkı için görüşüyoruz. Bonus Trink asıl, toplu taşımacılıkta Akbil gibi çok aktif ve yararlı olarak kullanıbilir ve çok büyük kolaylık sağlayabilir. Bunun için İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz sürüyor. Mesela otoyol ve köprülerde büyük kolaylık sağlar. Metro ve kola otomatları üzerinde de çalışıyoruz." 





......
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 01:33:41
Güncelleme :28 Mart 2007 Çarşamba 09:10:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?