16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

3. Yunanlı damattan önce Atina'ya şube

Türkiye ile Yunanistan arasında bu kez karşılıklı olarak bankacılık hamleleri yaşanıyor. Yunanlı bankaların, ardı ardına Türk bankalarını satın almaları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nu (BDDK) harekete geçirdi. Finansbank’ın ve Tekfenbank’ın Yunan bankalarına satışına “sıkıntılı bir süreç” sonunda onay veren BDDK, üçüncü yabancı damat olarak bilinen ABank’ın Yunanlı Alpha Bank’a satışına onay vermeden önce karşı atağa geçti.

PERŞEMBE GÜNÜ ALINDI

BDDK, Ziraat Bankası’nın Atina ve Gümülcine’de şube açması için düğmeye bastı. Türkiye ile Yunanistan arasındaki bankacılık konusundaki ilişkileri, Yunan bankacılık otoritesinin, Ziraat Bankası’nın Atina ve Gümülcine’de şube açmasına ilişkin tutumu belirleyecek.

Üçüncü damat olarak nitelendirilen Anadolu Grubu’na ait ABank’ın yüzde 47’lik hissesinin Yunanistan’a ait Alpha Bank’a satışıyla ilgili incelemelerini son aşamaya getiren BDDK, geçtiğimiz hafta perşembe günü yaptığı Kurul toplantısında sürpriz bir karara imza attı. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin başkanlığında toplanan kurul, “yabancı damatları” değerlendirdi. Yapılan değerlendirme sonucunda yeni bir strateji belirlendi. Buna göre, Ziraat Bankası’nın Yunanistan’da şube açmak için BDDK’ya yaptığı başvuru değerlendirilerek gündeme alındı. Altı kişiden oluşan kurul, oybirliği ile Ziraat Bankası’nın, Yunanistan’da şube açmasına izin verdi.

TOP YUNANLILAR’DA

BDDK’nın onay yazısı Ziraat Bankası’na bu hafta iletilecek. BDDK aynı zamanda, Ziraat Bankası’nın Yunanistan’da iki şube açmasına izin verildiğine ilişkin yazıyı Yunan bankacılık otoritesine gönderecek. Böylece, BDDK resmen Yunanistan’da iki şube açılması konusunda başvuru yapmış olacak. Söz konusu şubeler, Yunanistan’da açılan ilk Türk bankası şubesi olma özelliğini taşıyacak. Şubelerde, mevduat toplanacak ve kredi kullandırılacak. Ziraat Bankası’nın, Yunanistan’da şube açması “öncü kuvvet” olarak nitelendiriliyor. BDDK tarafından, Ziraat Bankası’nın ardından, özel Türk bankalarına da, Yunanistan’da şube açmaları konusunda izin verilecek.

Şube sayısı 387 olacak

BDDK yetkilileri, Yunan bankacılık otoritesinin Ziraat Bankası’nın Atina ve Gümülcine’de açağı şubeler için vereceği kararın, “samimiyet sınavı” olacağını bildirdiler. Yunanlı bankalara satılan Finansbank’ın 328, Tekfenbank’ın 31 şubesi bulunduğuna dikkat çeken BDDK yetkilileri, ABank’ın da onaylanmasıyla birlikte Yunan bankaların Türkiye’deki şube sayısının 387’ye ulaşacağını bildirdiler. Ziraat Bankası, Yunanistan’da özellikle oradaki Türk kökenli çiftçilere zirai krediler vererek destek olmayı planlıyor.

Konu duygusal değil, ekonomik

TÜRKİYE Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, AKŞAM Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın bankacılık otoritesinin izin vermesi halinde ilk olarak Atina’da şube açacaklarını, ardından da Gümülcine şubesinin açılışını gerçekleştireceklerini söyledi. Şu anda iki şube açılışı için izin istediklerini ifade eden Çağlar, üçüncü şubeyi de Atatürk’ün doğduğu şehir olan Selanik’te açmayı hedeflediklerini vurguladı. Şubelerin, mevduat toplama, kredi verme gibi tüm bankacılık işlemlerini yapacağını belirten Çağlar, “Balkan ülkelerinin tamamında Ziraat Bankası’nın şubesi bulunuyor. Eğer Yunanistan’da şube açarsak, Balkanlar’da bir ağ bağlantısı oluşturacağız” dedi. Çağlar, Yunanistan’da şube açılmasını siyasi olarak değerlendirmediklerini de ifade ederek, “Biz konuyu siyasi değil ekonomik açıdan değerlendiriyoruz” diye konuştu. Yunanistan bankacılık otoritesi ile şube açılışı konusunda bir ön görüşme yaptıklarını belirten Çağlar, Yunan yetkililerinin kendilerine, “Bir Türk bankasının ülkemizde şube açmasından memnunluk duyarız. Ancak bizim ülkemizde işlemler biraz uzun sürer. Bu nedenle biraz beklemeniz gerekir” dediğini aktardı.
Akşam
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2007 Çarşamba 10:09:01
Güncelleme :23 Mayıs 2007 Çarşamba 10:36:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?