26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

3 dev ülkenin büyük kararı

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi'nin daveti üzerine İran'a gelen Başbakan Erdoğan Türk-İran İş Forumu'nda yaptığı konuşmasında, "Bölgesel meselelerin çözümü bölgenin dışından gelecek güçlerle çözülme, bugüne kadar da çözülemedi. Meselelerin içeriden, bölge ülkelerinin, inisiyatifi ve işbirliğiyle çözülmesi gerekiyor" dedi.

Konuşmasında, ortak paraya geçiş konusuna da değinen Erdoğan, "Ulusal paraya geçiş noktasında, ortak paraya geçiş noktasında adım önemli. Bu bizim meclisimizden geçti. İran'da da bu konu hallolduğuna göre neden duruyoruz, adım atalım. Rusya ile de aynı çalışmalarımız var. Bu çalışmalar orada da yürüyor. Kur farklarından kaybettiğimizi neyle ödeyeceğiz. Neden kaybedelim bunun da tedbirini almamız gerekiyor. Menfaat meselesiyse bu, menfaatimizi düşünmek durumundayız.

Gümrükteki uygulama ve vergilerin yüksek olduğunu ifade eden Erdoğan, "Gümrükteki uygulanmalar, vergiler çok yüksek. Aldığım raporlarda yüzde 30 - 40 gibi uygulamalar var. Bu tür uygulamalar hoş değil. Bakanlarımız masaya oturup bu durumu sağlama bağlayacak yazılı olarak, ikili ticarette daha dengeli bir büyüme sağlayacağız. Korumacılığı bırakacağız. Rekabet getirelim, ticaret rekabettir, tekelci mantık ticarette yok, bunu kaldırmamız lazım" şeklinde konuştu.

DEĞİŞİKLİK NELER GETİRECEK?

İran ve Rusya gibi ülkelerle, TL ve bu ülkelerin para birimi üzerinden ticaret yapmanın önünün açılması, pekçok avantaj sağlayacak. Bunlar özetle şöyle;

* Türkiye’nin başta İran olmak üzere, kendi para birimini kullanarak ticaret yaptığı ülke ile ticaret hacmi artacak.

• İthalatçı ve ihracatçı, dövizdeki iniş-çıkışlardan etkilenmeyecek

• Türkiye’ye bu ülkelerden gelen yatırım artacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2009 Salı 21:13:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?