22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

3 milyar dolarlık yatırım gözüktü

General Electric’in (GE) enerji kolu General Energy Financial Services, Gama Holding iştiraklerinden Gama Enerji’ye yüzde 50 ortak oldu.

Gama Enerji yeni ortağıyla önümüzdeki 3 yıl içinde 3 milyar dolarlık enerji yatırımına hazırlanıyor.

GENERAL Electric’in (GE) Enerji kolu General Energy Financial Services, Gama Holding iştiraklerinden Gama Enerji’ye yüzde 50 ortak oldu. Yeni ortağıyla önümüzdeki 3 yıl içinde 3 milyar dolarlık enerji yatırımına hazırlanan Gama Enerji, 2011 yılına kadar önceliği yenilenebilir kaynaklara vererek şu anda 1550 megavat olan elektrik üretim kapasitesini 4 bin megawatt’a çıkartmayı hedefliyor. Yeni yatırımları kapsamında 365 megavatlık 13 adet hidroelektrik ve 490 megavatlık 9 adet rüzgar santralı kuracak olan Gama Enerji, bir süre sonra halka açılmanın sinyallerini de verdi.

YÖNETMELİK BEKLİYOR: Türkiye’de elektrik üretiminin yanısıra teçhizat ve teknik açıdan nükleer santrallerle de ilgili olduklarını söyleyen Gama Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ergil Ersü, GE’nin rüzgar enerji tirbünlerinde de en büyük üretici konumunda olduğuna dikkat çekerek, "Bizim işimiz yatırım yapıp ürünleri satmak. Biz yaptığımız santrallarda GE’nin tirbünlerini kullanıyoruz. Türkiye’de rüzgar enerjisine çok ciddi bir yatırım talebi var, tirbün ihtiyacı da artıyor. Gama Enerji ve GE Financial Services’la değil ama başka iştiraklerimizle rüzgar tirbünü üretimini düşünüyoruz" dedi. Uzun vadede primer enerji ve su kaynaklarının da geliştirilmesini planladıklarını vurgulayan Ersü, nükleer santrallerle yatırımcı olarak ilgilenmeleri için yönetmelikleri beklediklerini söyledi.

9 RÜZGAR SANTRALI: Kurulacak 9 rüzgar santralı konusunda araştırmalara şimdiden başladıklarını söyleyen Ersü, yatırımın 1 yılı aşkın süredir ölçüm yapıp olumlu sonuç aldıkları Batı Anadolu’da olabileceğini belirterek, şöyle konuştu: "EPDK’dan başvuru alımı olunca 78 bin megavatlık müracat yapıldı. Uzun vadede 20 bin megawattlık üretim olabilir. GE ile ortak yatırımımızda kullanacağımız diğer teknolojileri doğalgaz ve kömür oluşturacak."

ÜRDÜN’DE İHALEYE GİRECEK: Şu an İrlanda ve Ürdün’de yatırımları bulunan Gama’nın, GE ile ortaklığının ardından Ürdün’de yeni bir ihaleye girme hazırlığında olduğuna dikkat çeken Ersü yurt dışı yatırımları konusunda da şu bilgileri verdi: "İlk etapta çevre ülkelerde yatırım düşünebiliriz. Bu çerçeve daha genişliyedebilir. Yatırımları ülkelerden çok projelere göre değerlendiriyoruz. Ancak, ülşkenin kalkınması da kararda etkili oluyor. 17 ülkede faaliyet gösteren Gama Holding sayesinde birçok ülke hakkında fikir sahibiyiz. Süren projelerimiz de var. Hedefimiz çok geniş."

Talebe cevap vermeye geldik

GENERAL Energy Financial Services’ın Gama Enerji ile uzun süredir ortaklıklara imza attığını söyleyen GE Energy Financial Services Genel Müdürü James F Burgoyne, ortaklığın, GE’nin Türkiye ve çevre ülkelerde büyümesi için mükemmel bir platform oluşturduğunu ve Gama’yla olan uzun süreli ilişkilerini de güçlendirdiğini söyledi. GE Energy olarak her yıl enerji ve su sektörüne 5 milyar dolarlık yatırım yaptıklarına dikkat çeken Burgoyne, "Yıllık yüzde 6 artış gösteren elektrik tüketimi ve 4 bin megavatlık yıllık ek üretim ihtiyacı, Türkiye’de büyüme potansiyelinin olduğunun göstergesi" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 11:56:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?