24
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

300 KOBİ bankalara takıldı

Krizde KOBİ'lerin kredi darboğazını aşabilmek amacıyla Hazine'nin 1 milyar TL kefalet sağladığı Kredi Garanti Fonu bankalara takıldı. Sistem bankaların kredi isteyen KOBİ'lere yönelttiği 'meraklı sorular' nedeniyle işlemiyor

Ekonominin lokomotifi olarak adlandırılan ve binlerce istihdam yaratan küçük ve orta ölçekli işletmelerin kriz sürecinde kredi darboğazını çözmek için Hazine’nin Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla 1 milyar TL’lik kredi kefaleti garantörlüğü bankacılık sisteminin ‘meraklı sorularına’ takıldı. 300 KOBİ’nin KGF’ye kredi kefaleti için başvurmasına rağmen sistem bankaların sistemin nasıl işleyeceği, batık kredilerinin nasıl alınacağı gibi soru işaretleri nedeni ile çalışamıyor.

Yılan hikâyesine döndü
Hazine’den KGF sistemine aktarılan 1 milyar TL’lik kefalet garantisinin kullanımı yılan hikayesine döndü. KGF ile bankalar arasında sorunların çözüldüğüne ilişkin açıklamalara rağmen, bankaların KGF yönetimine geçtiğimiz hafta ‘kafamızı karıştıran sorunlar var’ diyerek sistemi işletmediği, bu kapsamda KGF yönetiminin de bankaların sorularını bir liste halinde alarak tek tek cevaplandırarak bankalara ilettiği ortaya çıktı.

Bankaların bu cevaplar kapsamında sistemi hayata geçirerek, kredi musluklarını açması bekleniyor. Yetkililer, aksi halde, bu yıl içinde yüzde 3,5 büyümeyi hedefleyen işletmelerin yüzde 90’ını içeren KOBİ’lerin bankalara olan batık kredilerinin artarak, ekonominin kilitlenmesine neden olacağını belirtiyor.

Aylardır sürüncemede
Hükümet, kriz sürecinde bankalardan kredi temin etmekte güçlük çeken küçük işletmelere el uzatmak için Hazine’nin 1 milyar TL’lik garantörlüğünde Kredi Garanti Fonu’nun kefilliği ile yaklaşık 10 milyar TL’lik kredi potansiyeli yaratmak için bankalar ile masaya oturdu. KGF, Hazine ve 20 banka arasında protokol imzalandı. Bu anlaşma ile teminat sıkıntısı çeken KOBİ’ler bu sistemden daha çok yararlanması amaçlanıyordu. Ancak, aylar geçmesine rağmen hala sisteme ilişkin sorunlar bir türlü aşılıp KOBİ’lere kredileri verilemedi. Sistem ile kredi riskinin yüzde 65’ini Hazine üstlendiği halde, Hazine bankaların istediği teminattan daha fazla teminat istemeyecek. Bankalar yüzde 35’ini üstlenecek.

Başkan rötarı
KOBİ’lerin bir diğer şanssızlığı ise KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz’un Ankara Ticaret Borsası faaliyetleri kapsamında kurban bağışı kesimlerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesi ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ifade vermesi de sistemde rötara neden oldu. Ancak bu hafta içinde KGF yönetimi bir araya gelerek, gelen başvuruları değerlendirip bankalar ile tekrar görüşme yapması bekleniyor.

Kimler başvurabilir?
KGF bankalara teminat sunmakta zorlanan KOBİ’lerin teminat yetersizliğini ortadan kaldırmak için destek veriyor. Çalışan sayısı 250’den az olan KOBİ’lerin, imalat sanayi, hizmetler ve madencilik sektöründeki girişimcilerin taleplerini karşılanmakta. Türkiye’nin tüm yörelerindeki KOBİ’ler, esnaf ve sanatkarlar, tarımsal işletmeler ve çiftçiler, kadın ve genç girişimciler KGF kefaleti için başvurabiliyor.

Nasıl başvurulur?
KGF teminatından yararlanabilmek için; ilgili bankaya, KGF kefaletinden yararlanmak istediğini bildirip, oluşturulan dosyayı KGF’ye gönderilmesi yeterli olacak. Kefalet talebi yaklaşık 2 hafta içinde sonuçlandırılıyor.

Songül Selvi - Radikal
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2010 Çarşamba 21:01:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?