25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

390 şirket ‘Gold’da buluştu

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Gold İstanbul Fuarı’nda değeri 6 milyar lirayı bulan 15 ülkeden 390 firma, altın, pırlanta ve mücevherin yanı sıra tasarım makineleri de sergiliyor. Fuarın üç günde 500 milyon dolarlık iş hacmi yarattığını belirten Türkiye Kuyumculuk Meclisi Başkanı İmam Altınbaş, “Fuarda hedefimize 3 günde ulaştık” dedi.

Kuyumcu ve Mücevherciler Derneği (İKMD) ve Tüyap Fuarcılık işbirliğiyle ilk kez gerçekleştirilen Gold İstanbul Fuarı, henüz sona ermeden beklediği iş hacmini gerçekleştirdi. 500 milyon dolarlık iş hacmi hedefiyle 18 Şubat’ta kapılarını açan Gold İstanbul Fuarı’nın beklediklerinden fazla ilgi gördüğünü belirten Türkiye Kuyumculuk Meclisi Başkan Yardımcısı İmam Altınbaş, “Üç günde 3 bine yakın yabancı alıcı geldi. Fuar son derece başarılı geçiyor, alımlar da gerçekleşti. Hedeflediğimiz rakamı şimdiden yakaladık” dedi.

600 milyon dolarlık ürün

Fuarın yalnızca profesyonel ziyaretçiye açık olduğunu ifade eden İmam Altınbaş, şunları söyledi: “Bu fuar Türkiye’de ilk kez düzenleniyor. Performansını çok başarılı buluyorum. 50 ülkeden 20 bin ziyaretçi bekliyoruz. 15 ülkeden 390 firma ve temsilcileri aynı çatı altında buluştu. Burada sadece altın, pırlanta ve değerli taşlar satılmıyor. Mücevher üretiminde de kullanılan makine ve ekipmanlar da sergileniyor. Standlarda teşhir edilen ürünler ve makinelerle birlikte sergilenen ürünlerin değeri 600 milyon doları buluyor. Fuarda ürünlerini sergileyen şirketlerin değeri ise 6 milyar dolara ulaşıyor. Bu nedenle fuar alanında ekstra güvenlik önlemleri de alındı.”

2 kez düzenlenecek

Gold İstanbul Fuarı’nın yılda iki kez düzenleneceğini belirten İmam Altınbaş, şöyle konuştu: “Bu yıl eylül ayında ikincisini düzenleyeceğiz. Önümüzdeki yıllarda da fuarı düzenlemeye devam edeceğiz. Fuar sektörün krizden çıkmaya başladığı döneme denk geldi ancak hazırlıklarına çok önceden başlamıştık. Lüks tüketim en çok etkilenen sektörlerden birisi oldu. Rusya, Almanya, Dubai gibi pazarlarımızda ciddi düşüşler yaşadık. Ancak fuarla birlikte bu olumsuz etkinin azaldığını görebiliyoruz. Bu fuar toparlanmanın bir işareti. Sektörün morali şu anda çok iyi.”

Irak ve İran’dan ilgi

Fuarların dünya alıcısıyla buluşmanın yolu olduğunu anlatan Altınbaş, şunları dile getirdi: “Libya, Irak, Gürcistan ve Ermenistan’dan alım heyetleri geldi. En yoğun katılım ve iş hacmini gerçekleştiren ülkeler İran, Irak, Gürcistan ve Azerbaycan oldu. Suriye, Yunanistan, Makedonya, ABD ve Almanya’dan yoğun talep gördük.”

6 kilo saf altından tenis raketi yaptılar

Gold İstanbul Fuarı’nda katılımcı firmaların ürünlerinin yanı sıra özel tasarım eserleri de sergileniyor. Fuarda bulunan sergilerden birini de HRD ödüllerini kazanan değeri 600 bin Euro’yu bulan çeşitli masalların yorumlandığı 21 tasarım oluşturuyor.
Hong Kong ve Çin’in ardından Türkiye’de sergilenen bu tasarımlar arasında en çok dikkat çeken ise 6 kilogram saf altından, 1617 adet pırlanta ile süslenmiş bir tenis raketi oldu.

Öğrenciler tasarladı fuarda iş dünyası gördü

GOLD İstanbul Fuarı’nda bir sosyal sorumluluk projesi de yer alıyor. Jival’in tasarımcılar yetiştirmek amacıyla gerçekleştirdiği ‘Cevhere Yolculuk’ projesi kapsamında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün ders programına dahil edilen takı tasarım dersini alan 3’ncü ve 4’ncü sınıf öğrencilerinin tasarımları fuarda sergileniyor. Sektör yetkilileriyle tanışma fırsatı bulan öğrenciler kendilerine iş bulma fırsatı yaratıyor.
Bu arada fuarda bulunan Zaman Tüneli sergisinde ise, Osmanlı’dan günümüze tasarımlar ve mücevherler sergileniyor. Türk mücevher tarihini fuara taşıyan sergide, 2011 yılının trendleri de bulunuyor.

Pazarlama platformu değil

TÜYAP İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın, sektörü tek bir çatı altında toplayacak dünya standartlarında bir fuar organizasyonuna imza atıldığını belirterek, “TÜYAP, düzenlenen fuarın sadece bir pazarlama platformu olmanın çok ötesine geçerek sektörün dünya çapında temsil edilmesi ve gelişmesine katkı sağlamasını hedefliyor. Fuarın yurtiçindeki tanıtım çalışmaları kapsamında Türk kuyumculuk sektörüne hizmet eden 341 oda ve dernek ile işbirliği yapılarak dernek başkanları ve üyelerinin ziyaretleri organize edildi” dedi.

Meltem Kara - Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2010 Pazar 14:21:34
Güncelleme :21 Şubat 2010 Pazar 14:24:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?