27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

40 bin kişi işsiz kalabilir

Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD), ekonomik kriz nedeniyle sorunlarının arttığını ve altı ay içinde 40 bin çalışanının işsiz kalabileceğini açıkladı. İstihdamın ve üretimin daralmaması için hükümete bildiri sunan BEYSAD, faizlerle birlikte KDV ve ÖTV indiriminden, enerji maliyetlerinde yeniden düzenlenmesine kadar bir dizi önlemler alınmasını talep ettiğini de belirtti.

Yaşanan global ekonomik kriz nedeniyle sıkıntılarını masaya yatıran BEYSAD, sorunların giderilmesi için acil önlemler alınmasını istedi. BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Önay, hükümete yönelik hazırladıkları bildiriyi tüm üyelerine açıklayarak desteklerini aldı. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi’nin de katıldığı toplantıda çözümler arandı. BEYSAD’ın hazırladığı ve sektörün yaşadığı sıkıntıları ve bunların giderilmesinde uygulanacak çözüm önerilerini içeren bildiri ise şöyle:

“BEYSAD üyeleri olarak bizler, dünyada yaşanan mali krizin ülkemizde üretim krizi haline dönüşmesi nedeniyle, sanayimizin, dolayısıyla ülkemizin daha fazla zarar görmesini önlemek için, siyasi otoriteyi bizlerle işbirliği içinde doğru kararlar almaya ve bu kararları acilen uygulamaya çağırıyoruz. Bu tedbirlerin alınması için gecikilen her günün, telafi edilemeyecek zararlara yol açtığının, siyasi otorite tarafından da bir an önce görülmesini diliyoruz.

Tamamı kayıtiçi olan sektörümüzde 120 binin üzerinde istihdam sağlanmaktadır. Kriz nedeniyle vardiya iptalleri ve işten çıkarmalar, malesef yaşanmaktadır. Tahminimiz, sektörümüzün etkilediği yan sanayi kolları ile birlikte toplam istihdam kaybı altı ay gibi süreçte 40 bin kişiye ulaşabilir.”

Sektörün cirosu 8 milyar dolar

Beyazeşya Sanayicileri Derneği’nin sektörle ilgili açıklaması da şöyle: Beyaz eşya sektöründe Türkiye, son 10 yılda yaptığı atılımla üretimini yüzde 400 artırmış ve Avrupa’da yüzde 22’lik pazar payıyla İtalya’dan sonra ikinci büyük üretici haline geldi. Sektörde yerli malzeme kullanım oranı yüzde 70.

BEYSAD çatısı altında 195 üye firma bulunmaktadır ki, bu da sektöre hizmet eden firmaların sayısal olarak yüzde 85’ini, cirosal olarak da yüzde 95’ini karşılıyor. Sektörün 2008 cirosu 8 milyar dolar, 2008 yılı toplam ihracatı da toplam 3.4 milyar dolar.

Özetle beyaz eşya sektörünün geleceği için; mevduat garantisi başta olmak üzere bankaları rahatlatacak mevzuat değişikliklerinin bir an önce yapılması, kredi faizlerinin Avrupa ülkeleri seviyesine çekilmesi, Uzakdoğu’dan ithalatı yapılan dampingli ürünlerin önünün kesilmesi, baz maliyet uygulamasına geçilmesi, şirketlerimiz üzerindeki vergi ve tüm sosyal güvenlik prim yüklerinin hafifletilmesi, mevcut sigorta ve vergi borçlarına kolaylık sağlanması ve enerji maliyetlerinin, rakip ülke fiyat seviyelerine indirilmesi gerekmektedir.”

Radikal
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 18:23:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?