22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

410 milyonluk özür

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, 2007'de 410 milyon YTL zarar beklediklerini açıklayıp isyan etti. 

Dağdelen 'Devleti zarara uğrattığımız için herkesten özür diliyorum. Devlet elinde ticaret yapılmıyor. Paramızı tahsil edemiyoruz' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN taş kömürü ihtiyacını sağlayan milli kömür kuruluşunun, yılardır önlemeyen zararı, kurumun genel müdürünü isyan ettirdi. Kurumun, 2007 yılı sonunda zararının 410 milyon YTL olacağını ifade eden Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, devleti zarara uğrattıkları için üzgün olduğunu belirterek, herkesten özür diledi.

TTK Genel Müdürü Dağdelen'in özrü, 'Uzun Mehmet'i Anma ve Kömür Günü' olarak kutlanan 8 Kasım'da, TTK hesaplarının TBMM KİT Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında geldi. Kurumun faaliyetleri hakkında komisyon üyelerine bilgi veren Dağdelen, kurumun 2005 yılında 357.5 milyon YTL, 2006 yılında da 356.9 milyon YTL zarar ettiğini belirterek '2007 yılında da 399.8 milyon YTL'lik zarar etmeyi bekliyorduk. Ancak, yıl sonunda zararın 410.5 milyon YTL'ye yükseleceğini bekliyoruz' diye konuştu. TTK'yı şu anda 'çok büyük bir kafa ve zayıf ayaklar üzerinde yürümeye çalışan bir insana' benzeten Genel Müdür Dağdelen, uzun yıllar yatırım yapılmayan kurumun sürekli zarar eden bir kurum haline geldiğini belirterek, bu durumdan dolayı büyük üzüntü içinde olduklarını söyledi.

EVLERİN ALTINDA KÖMÜR VAR

Zarar için herkesten özür dileyen Dağdelen 'Devlet eliyle ticaret yapılmıyor. Bugün Elektrik Üretim A.Ş.'ye kömür veriyoruz. Parasını tahsil edemiyoruz. Kurumdan yalvararak para alıyoruz. Tahsil ettiğimiz para da, alacağımızın çok küçük kısmını karşılıyor. Kurumun acilen yeniden yapılandırılması ve özerk bir yapıya kavuşturulması gerekiyor' dedi. Konuşmasında, kömür kaçakçılığı konusunda da bilgi veren Rıfat Dağdelen, kurumun önemli bölümü karada olmak üzere 6 bin 885 kilometrekarelik kömür sahasının bulunduğunu, alanın geniş olması nedeniyle kömür kaçakçılığının tamamen engellenemediğini söyledi.

Genel Müdür Dağdelen, 2005 yılında 561, 2006 yılında 493, 2007 yılında da 155 kaçak ocağın imha edildiğini ifade ederek 'Kaçak kömür ocaklarını önlemekte güçlük çekiyoruz. Havzada bulunan bazı evlerin altından bile kömür çıkartılıp satılıyor' diye konuştu.

KOMİSYONDAN DESTEK SÖZÜ

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen'in kurumla ilgili yaptığı açıklamalar üzerine söz alan TBMM KİT Komisyonu Başkanı Ünal Kaçır da, kurumun yeniden yapılandırılması konusunda somut bir fizibilite raporu hazırlaması halinde, kurumun yeniden yapılandırılarak zarardan kurtarılması için komisyon olarak çalışma yapabileceklerini söyledi.

Hüseyin Özay/Star
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2007 Cumartesi 19:23:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?