16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

500 bininci traktör banttan çıktı

Koç Holding ve Fiat Grubu ortaklığındaki Türk Traktör, 500 bininci traktörü dün Ankara’da banttan indirdi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türk Traktör’ün 5 yıl içerisinde üretim kapasitesinin artmasıyla birlikte 300 milyon Euro olan cirosunun yaklaşık 600 milyon Euro’yu bulacağını belirtti.

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türk çiftçisinin traktör ihtiyacını karşılamak için 1954 yılında kurulan Türk Traktör’ün bugün 300 milyon Euro ciro ve 110 milyon Euro’luk ihracata ulaştığını belirtti. Koç, "Önümüzdeki 5 yıl içinde hedefimiz dünya traktör üretimindeki payımızı yüzde 6’dan 10’a çıkarmak. Biz Avrupa Birliği (AB) traktör üreticileri sıralamasında 5’incilikten 3’üncülüğe, dünyada ise ilk 10 üretici arasına girmek istiyoruz" dedi. Türk Traktör bu hedefler doğrultusunda 5 yıl içerisinde üretim kapasitesinin artmasıyla birlikte 300 milyon Euro olan cirosunun yaklaşık 600 milyon Euro’yu bulmasını bekliyor.

500 BİNİNCİ TRAKTÖR: Koç Holding ile Fiat Grubu’na bağlı Case New Holland’ın (CNH) ortak iştiraki olan Türkiye’nin ilk traktör üreticisi Türk Traktör, dün Ankara’da 500 bininci traktörünün banttan çıkışını kutladı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Fiat Grubu CEO’su ve CNH Yönetim Kurulu Başkanı Sergio Marchionne, Koç Topluluğu CEO’su Bülent Bulgurlu, Koç Grubu Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen ve Türk Traktör Genel Müdürü Hakkı Akkan’ın da katıldığı törende üretilen 500 bininci traktör Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne hediye edildi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç törende yaptığı konuşmada, ismindeki "Türk" ibaresini gururla taşıyan ve bunun gereklerini yerine getirmeyi ilke edinen Türk Traktör’ün kuruluşundan bu yana Türk tarımı ve ekonomisine katkısını katlayarak sürdürdüğünü söyledi. Bin kişilik istihdama ulaşan Türk Traktör’ün daha büyük açılımlara hazırlandığını belirten Koç şunları söyledi: "Türk Traktör, New Holland ve Case IH gibi dünya lideri markaların 3 serisi için küresel üretim ve Ar-Ge merkezi oldu. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde "dünya traktör üretimindeki payımızı yüzde 6’dan 10’a çıkarmayı, AB traktör üreticileri sıralamasında ilk 5’ten ilk 3’e girmeyi ve dünyanın ilk 10 üreticisi arasında yer almayı hedefliyoruz."

VEFAKAR ÇİFTCİLER: Türk Traktör’ün son yıllarda katlanarak artan başarısında, CNH ile olan işbirliğinin çok önemli rol oynadığına işaret eden Koç, katkılarından ve Türkiye’ye olan güven ve inançlarından ötürü ortakları CNH’e teşekkür etti. Koç, "Bu fabrikada üretilen traktörler ve olağanüstü emekleriyle doğanın gücünü katma değere dönüştüren vefakar çiftçilerimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum" dedi. Törende konuşan Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu ise, Koç Grubu’nun tüm dünyada küresel bir topluluk olmayı hedeflediğini belirterek, "Türk Traktör bu stratejimizde çok önemli bir rol oynayacak" dedi. Ortakları CNH’nin traktör ve tarım makinaları sektöründe dünya lideri olduğunu belirten Bulgurlu şunları kaydetti: "1962 yılından bu yana CNH’le yaptığımız işbirliğimiz bir yandan Türk Traktör’ün dünya pazarlarına giderek artan boyutlarda açılmasını ve bunun paralelinde Türk otomotiv ve yan sanayisinin traktör dalında gelişmesini sağlamakta, diğer yandan ülkemiz tarım sektörünün çağdaş üretim araçlarına kavuşmasına yol açıyor."

Yaşlı traktörler yenilensin, tarımda verimlilik artsın

EKONOMİK büyümenin asıl motorunun yatırım olduğunu söyleyen Bülent Bulgurlu, yatırımları harekete geçirebilmenin istikrarlı bir iç tüketim ve ihracat ile mümkün olabileceğini belirtti. Bunu sağlayabilmek için, Türkiye tarımındaki yaşlı traktör parkının bir plan dahilinde yenilenmesinin önem ve gerekliliğine işaret eden Bulgurlu, bu yenilemenin ayni zamanda tarımsal üretimdeki verimliliği artıracağını, çevreye olan zararları azaltacağını söyledi.

93 ülkeye ihracat yapıyor

BUGÜN 500 bin adede ulaşan üretimiyle Türkiye toplam traktör üretimindeki payını yüzde 43’e, toplam ihracattaki payını ise yüzde 46’ya çıkaran Türk Traktör, ABD başta olmak üzere 93 ülkeye ihracat yapıyor. Türk Traktör bugün New Holland marka TD serisi ve Case IH marka JX serisi traktörlerin tek tasarım ve üretim merkezi konumunda bulunuyor. Terzi usulü kişe özel üretim yapan Türk Traktör, TD VE JX serisi modellerinden toplam 330 farklı versiyon üretebiliyor.

Fiat: Koç dünyadaki en büyük ticari ortağımız

TÜRK Traktör’ün 500 bininci traktörünü banttan indirme töreninde Koç Ailesi’ni yalnız bırakmayan Fiat Grubu CEO’su Sergio Marchionne, Koç ve Fiat işbirliğinin otomotivin tüm alanlarını kapsadığını belirterek, "Koç Grubu dünyadaki en büyük ticari ortağımız. Koç Grubu’yla 40 yılı aşkın bir süredir başarılı bir işbirliğimiz var ve bunu sürdürmeye devam edeceğiz" dedi. Marchionne şöyle konuştu: "Türk Traktör’de Koç’la işbirliğimiz 45 yıl önce başladığı ve başarılı bir şekilde bugünlere ulaştı. Bugün de bunun bir göstergesi olarak buradayım. Güçlü ve güvenilir ortağımız Koç Grubu ile Türk Traktör’de 1998 yılında hisselerimizi eşitledik. Türk Traktör, Case New Holland’ın küresel ağına dahil oldu ve tüm dünya için üretim yapan bir fabrika haline geldi." CNH’nin tarım sektöründe dünya lideri olduğunu ifade eden Marcihonne, Türk Traktör’de motor, transmisyon ve aks gibi kritik ürünlerinde üretildiğini ve üretilen traktörlerin 3’te 1’den fazlasının tüm dünyaya CNH dağıtım ağıyla ihraç edildiğini söyledi.

Emre ÖZPEYNİRCİ/ Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2007 Cumartesi 14:37:33
Güncelleme :10 Kasım 2007 Cumartesi 14:44:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?