20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

57 ülkenin ihracatı zekatları kadar

ski Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, "57 İslam Konferansı'na üye ülkenin toplam milli geliri Almanya kadar. İhracatları Türkiye ile Malezya hariç 200 milyar dolar. Dünya ihracatının 40'ta biri yapmıyor, yani zekat oranı etmiyor" dedi.
TOSYÖV, Ankara Ticaret Odası ve OSİAD işbirliğiyle düzenlenen toplantıda konuşan Şener, dünyanın toplam gelirinin, bugün itibariyle 50 trilyon doları aştığını söyledi. Şener, "En büyük 12.5 trilyon dolar ile ABD, ikinci Japonya 4.5 trilyon dolar, üçüncü Almanya 2.8 trilyon dolar, 57 İslam Konferansı'na üye ülkenin toplam milli geliri 2.7 trilyon dolar, sadece Almanya kadar" diye konuştu.

'Sinyal geldi'

Şener, 2005 rakamlarına göre toplam dünya ihracatının 10 trilyon dolar civarında olduğunu, 57 ülkenin toplam ihracatın 770 milyar dolarını yaptığını belirterek, şöyle devam etti:
"Bunun yarısı petrol ve doğalgaz. Kalan 400 milyar dolarlık ihracatın da 200 milyar dolarını Türkiye ile Malezya yapıyor. İkisini çıktığınızda İKV üyesi 55 ülkenin toplam ihracatı 200 milyar dolar. Dünya ihracatının 40'ta biri yapmıyor yani zekat oranı etmiyor. Bu 57 ülke arasındaki toplam ihracat rakamı da 103 milyar dolar. O da fitre miktarı."

Şu ana kadar ortaya çıkan makro ekonomik göstergelere bakarak, 'her şey mükemmel gidiyor' denilemeyeceğini ifade eden Şener, "3. çeyrek büyüme oranı kapasitesinin çok altında çıktı. Bu önemli bir sinyal" diye konuştu. Türkiye'nin dünyada paraya en fazla para kazandıran ülke olduğunu kaydeden Şener, "Türkiye küresel rekabet gücünün artırarak değil adeta kırılarak yoluna devam ediyor" dedi.

Aygün: Felaket tellalıyım

ATO Başkanı Sinan Aygün de düzenledikleri anketi bugün açıklayacaklarını belirterek, şöyle dedi:
"Sonuçlar hiç anlatılan gibi değil. Açıkladığımız zaman 'felaket tellallığı yapıyor' diyecekler. Kötü bir şey değil. Bir felaket olduğunda tellal davulla halka duyurur. Olumsuzlukları duyurmak, dikkat çekmek felaket telalığı ise ben Türkiye'nin felaket tellalıyım."

milliyet
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 14:28:54
Güncelleme :21 Şubat 2008 Perşembe 14:43:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?