22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

60 bin KOBİ'nin röntgeni çekildi

Hükümetin teşvik, vergi ve SSK yükü ile ilgili çalışmaları sürüyor. Primde 5 puanlık indirim için gün sayan işletmeler, teşvik konusundaki çarpıklığın giderilmesini de bekliyor.

Başbakan Erdoğan da yeni süreçte özel sektörü teşvik için KOSGEB'i aktif bir şekilde kullanmak istiyor. Ülkenin resmi sayılabilecek tek sanayi envanteri ise Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın elinde. İdarenin eski Başkanı Erkan Gürkan döneminde verilmeye başlanan faizsiz kredi uygulaması sayesinde başkanlık 60 bine yakın KOBİ'nin dosyasına anında ulaşabiliyor.

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, "KOSGEB'i şirketlere balık tutmayı öğreten bir kurum haline getireceğiz." açıklaması, bu bilgilerin etkin bir şekilde kullanılacağına işaret ediyor. Uzmanlar sistemin sağlıklı yürümesi için bilgilerin güncellenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, KOBİ'lerin olgunlaşma sürecinin tamamlanması için özellikle malî konular, muhasebe ve finansmanda atılım gerektiğini söylüyor.

Meral, meselenin teşvik kısmıyla ilgili ise, "Eximbank kredilerine ulaşmak zor. Destekler önündeki engeller azaltılmalı." tespitini yapıyor. MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat da sektörel ve bölgesel öncelikli yatırım teşviğine geçmek gerektiğini vurgulayarak, "Makine, yazılım gibi rekabet gücü yüksek sektörlere ağırlık verilmeli. Tekstil ve gıda gibi sektörler yeniden yapılandırılmalı." şeklinde konuşuyor.

'Sanayi envanterini çıkardık'

Türkiye'nin rekabet kapasitesi ile ilgili araştırmalar yapan Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği, KOSGEB ile sanayi envanterini çıkardı. Genel Koordinatör Melih Bulu, "60 bin civarında şirket detaylı analiz edildi. Kümelenmeleri saptandı. Hangi sektöre nerede teşvik verilmeli, hangi ilde hangi sektör teşvik almalı gibi sorulara cevap bulduk: Bursa'da otomotiv, Kayseri'de mobilya gibi." diye konuşuyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2007 Pazartesi 18:09:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?