22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

60 zabıt katipliği için 3200 müracaat

ADALET Bakanlığı tarafından çeşitli illerdeki adliyelerde görevlendirilmek üzere gerçekleştirilen zabıt katipliği sınavı, İzmir´de ilginç görüntülere sahne oldu.

İzmir Adliyesi´ne alınacak 60 zabıt katibi için başvuruda bulunan 3 bin 200 kişi, 650 YTL´lik maaşa rağmen işsizlikten kurtulmak için devlet kapısını aşındırdı. Çoğu üniversite mezunu olmasına rağmen umutlarını devlet kapısına taşıyarak aşırı bir kalabalık oluşturan adaylar, Türkiye´nin işsizlik yarasını gözler önüne sererken, 3 dakikada, 90 ve üzerinde kelime yazabilmek için yanlarında getirdikleri monitör bağlantısı olmayan klavyelerle sınav öncesi alıştırma yaptı.

Adalet Bakanlığı´nın, taşra kadrolarında görevlendirmek üzere 550 kişinin alımının yapılacağı zabıt katipliği sınavının gerçekleştirildiği merkezlerinden biri olan İzmir, Türkiye´nin acı gerçeğini gözler önüne serdi. Bayraklı´daki İzmir Adliyesi´nde görevlendirilmek üzere 60 kişinin alınacağı, uygulamalı ve sözlü sınav için 3 bin 200 kişi başvurunca ortaya çıkan manzara akıllarda soru işareti bıraktı. Sabahın erken saatlerinden itibaren sınavın yapılacağı İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri´nin önünde aşırı bir kalabalık oluşturan adaylar, başarılı olabilmek ve 650 YTL´lik maaşı hak etmek için ilginç yollara başvurdu. Adaylardan bazıları, sınav koşulu olan, 3 dakika da, 90 ve üzerinde kelime yazabilmek için yanlarında getirdikleri monitör bağlantısı olmayan klavyelerle sınav öncesi alıştırma yaptı.

KRONOMETRE TUTTULAR

Ne kadar hızlı olabildiklerini ölçmek isteyen adayların yakınları da, ellerindeki cep telefonlarıyla kronometre tuttu. Tesislerin her tarafında ellerindeki klavyelerle alıştırma yapan adayların görüntüsü iç acıtırken, işsizlikten kurtulmak için gösterdikleri çabayı da gözler önüne serdi. Çeşitli illerden gelen, koridorların tamamını dolduran, çoğu üniversite mezunu adaylar, genç yaşta olmalarına rağmen yaşadıkları çaresizliğe boyun eğerken, yetkililerin işsizlikle ilgili duyarsızlığından yakındı.

ÇARESİZİZ

Elindeki klavyesiyle sınava heyecan içinde hazırlanan adaylardan Gıda Mühendisi Özlem Coşkun, ``Eğitim sistemi bana göre çökmüştür. Dört yıllık üniversite bitirmekte bu ülkede sorunu çözmüyor. Ekonominin kötü gidişatı ve işsizlik nedeniyle devlet kapısı bizim için umut oldu. 650 YTL gibi düşük bir maaşa rağmen bunu bile kabul eder hale geldik. Özel sektörde de iş yok. Son çare olarak devletimize sığındık. Ama bunun da çare olacağına inanmıyorum. Bu ülkenin gençlerine yazık. Binlerce işsiz genç var. 60 kişi alınacak 3 bin 200 kişi buradayız. Sınavı kazananların dışındakiler ne olacak. Yetkililer artık işsiz gençlerin yaşadıkları çaresizliği görsünler'' diye tepkisini dile getirdi.

İzmir Adliyesi´ndeki zabıt katipliği sınavının yoğunluk nedeniyle iki gün süreceği, bugün 2 bin, yarın da geri kalan bin 200 kişinin sınava alınacağı bildirildi...



dha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 16:52:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?