19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

7 tarım ürününe destek primi

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilere, 2006 yılı ürünü kütlü pamuk için 29 YKr, yağlık ayçiçeği için 20 YKr, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 22 YKr, dane mısır için 6,7 YKr ve zeytinyağı için 11 YKr, kg başına destekleme primi ödenecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, 2006 yılında üretilen 7 tarım ürününe destekleme primi ödenmesine ilişkin esasları düzenleyen tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Alım satım işlemlerinin belirlenen usul ve esaslara uygun gerçekleşmesi koşuluyla; kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı (ham rafinajlık veya naturel) üreticileri, bu ürünlerin bakanlığa kayıtlı tohum üretici kuruluşları ile sözleşmeli üretim yapan üreticiler prim ödemelerinden yararlanacak.

Sertifikalı tohumluk kullanmak suretiyle kütlü pamuk ve soya fasulyesi üretimi yapan, bu durumu belgelendiren üreticilere, ürüne verilecek prim miktarının yüzde 20'si fazla ödeme yapılacak. Kütlü pamuk için 29 YKr olarak belirlenen destekleme primi, sertifikalı tohumluk kullanılması halinde 34,8 YKr, soya fasulyesinde 22 YKr olan prim, sertifikalı tohum kullanımında 26,4 YKr olarak ödenecek.

Üreticiler, tebliğde istenen belgeler ve farklı il/ilçelerde gerçekleştirdiği üretim ve satışlar ile ilgili tüm belgeleri sadece ÇKS'ye başvurduğu ilçenin ilgili merciine ibraz edecek.

Destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen üreticilerin son başvuru tarihi, kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, aspir ve dane mısır için 30 Mart 2007 olarak belirlendi. Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmeyecek.

Zeytinyağı üreticileri ise tasiriye faturaları ile 1 Haziran 2007'ye kadar başvurabilecek. Bu tarihten sonra satılan zeytinyağlarına ait alım satım belgeleri, 1 Ekim 2007'ye kadar teslim edilebilecek.


aa
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 11:19:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?