19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

772.5 milyonluk davada karar

DYH’den Axel Springer’e yapılan hisse satışında vergi usulsüzlüğü bulunmadı

Doğan Yayın Holding’in Axel Springer’e yaptığı yüzde 25’lik Doğan TV hisse satışında vergi yönünden usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla vergi inceleme elemanlarının kestiği 772.5 milyon liralık vergi cezası İstanbul 6. Vergi Mahkemesi’nce haksız bulundu. Karar ile haciz işlemi yapılma ihtimali ortadan kalktı

Doğan Yayın Holding’in Alman medya grubu Axel Springer’e yaptığı hisse satışında vergi yönünden usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla vergi inceleme elemanlarınca hesaplanan 862 milyon TL’lik vergi cezasına ilişkin davada mahkeme, kesilen vergi cezasını haklı bulmadı.

Vergi inceleme raporları ile birlikte hisse satışını gerçekleştiren Doğan Yayın Holding’e 862 milyon TL’lik vergi cezası bildirimi yapılmıştı. Faizleri ile birlikte istenen cezanın toplamı 914 milyon TL’yi buluyordu. Bu cezanın önemli bölümünü ise Doğan TV hisselerinin yüzde 25’lik bölümünün Axel Springer’e satışı nedeniyle hesaplanan 772.5 milyon TL’lik ceza oluşturuyordu.

İstanbul 6. Vergi Mahkemesi’nde görülen davaların, 10 Kasım 2009 tarihinde yapılan duruşmasında vergi dairesi mahkeme hakimlerini reddetmiş ancak, reddi hakim talebini üst mahkemenin kabul etmemesi üzerine mahkeme heyeti davaya bakmaya devam etmişti.

DYH’den yapılan açıklamada söz konusu davaların 22 Ocak 2010 tarihinde yapılan duruşmasından sonra mahkemenin, 29 Ocak 2010 tarihi itibarıyla verdiği kararların UYAP sistemine işlenmesiyle sonuçların açıklandığı kaydedildi.

Açıklamada “Buna göre, vergi inceleme elemanlarının Axel Springer Grubu’na yapılan hisse satışının 2006 yılında yapıldığı iddiasını hukuken geçerli görmeyerek, 772.5 milyon liralık kısım için vergi cezasının iptaline karar verdi. Açılan diğer davalarda ise karar sonuçları kısmen kabul, kısmen red olarak açıklandı” denildi. DYH avukatı Erem Yücel, mahkemenin gerekçeli kararının yazılmasından sonra Axel hisse satışı dışındaki davaların konusu olan vergilerin iptal edilen kısmını öğreneceklerini, hem kendilerinin hem de Halkalı Vergi Dairesi’nin kararı temyiz hakkı bulunduğunu söyledi.

Davanın konusunu oluşturan vergi ve cezaları konusunda son sözü Danıştay’ın söyleyeceğine dikkati çeken Yücel, şunları kaydetti:

“O tarihe kadar mahkeme kararı hakkında yorum yapmak doğru olmaz. Ancak iptal edilen vergiler için vergi dairesinin tahsilat, teminat veya ihtiyati haciz açısından herhangi bir işlem yapması artık mümkün değildir. İlk günden bu yana bu vergi cezalarının hukuken yanlış olduğunu söylüyorduk. Mahkeme kararı ile vergi inceleme raporundaki iddiaların hukuken geçerli olmadığı teyit edilmiş oldu.”

.
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2010 Pazartesi 22:54:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?