27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

800 milyon tonluk rezerv açılıyor

Türkiye'nin enerji ihtiyacının ''yerli kaynaklardan'' karşılanması kapsamında, 800 milyon ton işlenebilir rezerv bulunan 8 saha, önümüzdeki yıllarda kademeli olarak Türkiye'nin enerji üretimine katkı sağlayacak.

8 ayrı bölgede kurulacak termik santrallarla, yılda 10 milyar kilovatsaatin (KWH) üzerinde enerji elde edilecek.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü uhdesinde bulunan ve özel sektör tarafından elektrik üretimi amaçlı olarak mevcut enerji sistemine katkı sağlayacak sahalara ilişkin ihale programı da sürdürülüyor.

Toplam 800 milyon ton rezerve sahip bulunan linyit sahalarının en büyük bölümü Adana-Tufanbeyli'de bulunurken bu saha ile ilgili yapılan tespitlerde 214 milyon ton işletilebilir rezerv tespit edildi. Adana-Tufanbeyli sahasını, 129 milyon ton işletilebilir rezervle Tekirdağ-Saray, 51 milyon ton rezervle Çankırı-Orta sahaları izlerken, Bingöl-Karlıova, Bolu-Göynük ve Bursa-Davutlar'da ise 39 milyon ton işletibilir linyit rezervi bulunuyor.

Yine TKİ Genel Müdürlüğünün önümüzdeki dönem için programına aldığı Manisa-Eynez ile Kütahya-Derin sahalarında da toplam 400 milyon ton işletilebilir kömür rezervi bulunuyor.

-8 BÖLGEDE 2.300 MW ENERJİ SANTRALI KURULACAK-

Özel sektöre açılarak ihaleleri TKİ tarafından sürdürülen söz konusu sahalarda kurulu gücü 2 bin 300 MW olan linyit kömürüne dayalı enerji santralı kurulacak.

Kömür rezervi potansiyeline göre en yüksek güce sahip olacak santral 600 MW ile Adana-Tufanbeyli'de kurulacak. Bu santralı aynı güç kapasitesi ile Manisa-Eynez, 300 MW kurulu güçle Tekirdağ-Saray termik santralleri izleyecek.

TKİ'nin yürüttüğü programa göre, Çankırı-Orta'da 100, Bolu-Göynük'te 160, Bingöl-Karlıova'da 100 ve Bursa-Davutlar'da ise 160 mw kurulu gücünde enerji santralı özel sektör tarafından kurularak işletmeye alınacak.

AA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2006 Pazar 14:13:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?