28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

'AB artık genç ve cazibeli bir kız değil'

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin taahhütlerine bağlı olduğunu, reform sürecinin devam ettiğini kaydetti. Tüzmen, Wharton School Mezunları Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dış ticaret performansı hakkında katılımcılara bilgi verdi.
      
Türkiye'nin geleneksel ihracat yapısının değiştiğini ifade eden Tüzmen, demir çelik ve tekstil ihracatının ağırlığını kaybetmeye başladığını, başka sektörlerin ön plana çıktığını anlattı.

Bugün Türkiye ihracatından aslan payını otomotiv endüstrisinin aldığını dile getiren Tüzmen, aynı zamanda elektrik-elektronik, kimya gibi sektörlerin de paylarını artırdığına dikkat çekti.

Türk sanayisinin artık kendi marka ve koleksiyonunu oluşturmaya başladığını ifade eden Tüzmen, katma değer içeren ürünlerin, toplam kalite anlayışının geliştiğini söyledi.

Tüzmen, Turquality çalışması hakkında da bilgi verdi. Türkiye'nin ihracatını sadece ürün bazında değil, pazar olarak da çeşitlendirdiğini anlatan Tüzmen, ana ticaret partnerlerinin AB ülkeleri olduğunu, orta ve Doğu Avrupa ile ticaretin hız kazandığını söyledi.
     
''Türkiye dinamik ve çok boyutlu bir dış ticaret politikası izlemektedir'' diyen Tüzmen, Türkiye'nin pazarları ve ortakları konusunda daha büyük bir esnekliği arzuladığını ifade etti.
      
''AB ARTIK GENÇ VE CAZİBELİ BİR KIZ DEĞİL''

Konuşmasında Türkiye ile AB ilişkilerine de değinen Tüzmen, bu konuda Türkiye'nin ana hedefinin tam üyelik olduğunu söyledi.      Kürşad Tüzmen, şöyle devam etti:

''4 yaşındayken AB'nin potansiyel üyesiydik. 48 yaşındayım hala potansiyel üyesiyiz. O zamanlar AB genç ve güzel bir kızdı. Biz de genç yakışıklı, ama fakir bir erkektik. Ama artık kız yaşlandı. AB artık genç ve cazibeli bir kız değil. Ama bizim ilişkimiz bir aşk hikayesi olduğu için nişanlandık, şimdi evliliği bekliyoruz.'' AB'nin Türkiye için siyasi bir konu olmadığını, ulusal bir hedef olarak görüldüğünü dile getiren Tüzmen, ''Tarihsel bakış açısıyla bakıldığında Türkiye'nin yönelimi her zaman Avrupa'ya doğru olmuştur'' dedi.

Önümüzdeki bir kaç ayın kritik olduğunu da belirten Tüzmen, ''Türkiye taahhütlerine bağlıdır. Reform süreci devam etmektedir. Ne Avrupa'da ne de Türkiye de enerji ve ümitleri boşa harcamayalım. Sadece bir Avrupa vardır, biz de bunun parçasıyız. Önümüzde sonsuz sayıda gelecek vardır, bizler en iyisini inşaa edelim'' diye konuştu.
     
.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2006 Cuma 12:50:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?