22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

AB ile ABD arasındaki uçurum

Financial Times, Avrupa Birliği ekonomisiyle ilgili yeni bir araştırmanın sonuçlarını duyuruyor ve elde edilen verileri Amerika Birleşik Devletleri'yle karşılaştırıyor.

AB'nin gayrı sâfi hasılasına ABD 1985'te ulaşmış

"Avrupa Birliği'nin ekonomisi Amerika Birleşik Devletleri'nin 20 yıl gerisinde" başlıklı haberinde Financial Times, dün yayınlanan rapora göre, Avrupa Birliği'nin ulaştığı ekonomik seviyenin, ancak, Amerika Birleşik Devletleri'nin bundan 20 yıl önce ulaştığı seviyeye denk olduğunu yazıyor.

"Eurochambers adlı lobi grubunun yaptığı araştırmaya göre, Avrupa Birliği içinde ulaşılan gayrı sâfi hasılayı Amerika Birleşik Devletleri 1985 yılında yakalamış. Avrupa Birliği'nin işsizlik oranı ve araştırma ve gelişmeye ayırdığı yatırım miktarı ise Amerika Birleşik Devletleri'nin 1978'deki yatırımı seviyesinde."

Financial Times'ın haberine göre rapor, Amerika'nın 2005'te araştırma-geliştirmeye yaptığı harcama seviyesine ulaşabilmek için Avrupa Birliği'nin bu harcamaları 2010 yılına kadar her yıl düzenli olarak yüzde 14 arttırması gerektiğini belirtiyor.

"Avrupa Birliği dünyayla rekabet etmek için çok yetersiz bir hızda ilerliyor" saptamasına yer veren Eurochambers raporu, bu hafta içinde Brüksel'de biraraya gelecek Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin liderleri için karamsar bir tablo çiziyor.


bbc türkçe
Yayın Tarihi : 6 Mart 2007 Salı 13:35:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?