23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

AB ile Çin tekstilde uzlaştı

Avrupa Birliği ve Çin arasında 'Sütyen Savaşları' olarak da tabir edilen tekstil krizinin çözülmesi üzerinde uzlaşma sağlandı.

Böylece kota sınırlarını aştığı için gümrük kapılarında bekletilen 70 milyon parçadan fazla Çin ihraç malının Avrupa pazarlarına girişine de izin verilecek.

AB ile Çin'in tekstil anlaşmazlığının çözüldüğünü belirten AB kaynakları, anlaşmazlıkta her iki tarafın da sorumluluklarını kabul ettiklerini ifade etti. Pekin'de bulunan BBC muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, haftalar süren müzakerelerin ardından AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Peter Mandelson'ın uzlaşmayı sağlamış gibi göründüğünü ifade ediyor.

Muhabirimiz, AB yetkililerinin gümrük kapılarında ve limanlarda bekletilen Çin ürünlerinin yarısının AB pazarlarına girişine koşulsuz izin verileceğinin; diğer yarının ise gelecek yılın kota miktarlarından düşüleceğinin belirtildiğini söylüyor. Ancak AB ile Çin arasında varılan bu anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için AB'ye üye tüm 25 ülke tarafından onaylanması gerekiyor.

Pekin'de AB-Çin zirvesi

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Avrupa Birliği'nde dönem başkanı ülkenin lideri olarak, Çin-Avrupa zirvesine katılacağı Pekin'e vardı. İki günlük ziyareti sırasında Başbakan Blair'in gündeminde yer alacak konular arasında, Çin ile Avrupa Birliği arasında patlak veren tekstil anlaşmazlığı da bulunuyordu. Avrupa ve Çin bu yıl başlarında, Çin'in sattığı ucuz tekstil ürünlerinin kotayla sınırlanmasında anlaşmıştı.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2005 Pazartesi 16:38:45
Güncelleme :5 Eylül 2005 Pazartesi 17:24:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?