18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

AB kârı satıldı, düşüş katlandı

AB kârı satıldı, düşüş katlandı

ABD ve Avrupa borsalarında olduğu gibi gelişen piyasalarda yaşanan para çıkışları Türkiye'de de AB kârını satıp çıkmak isteyen yatırımcılara bahane oldu. Dün borsa yüzde 3.6 değer yitirdi... Dolar, 1.33 YTL'den 1.35 YTL'ye çıkarken, 4 Ekim'de 150 dolarla tarihi zirveye ulaşan 2030 tarihli Türkiye tahvilinin fiyatı dün 146 dolara indi. Bono piyasasında ise faizler yüzde 14.77'ye yükseldi.

Avrupa Birliği rüzgarını arkasına alan piyasalar son 2 gündür dış piyasaların etkisi altında kaldı. ABD ve Avrupa borsalarında olduğu gibi gelişen piyasalarda yaşanan para çıkışları Türkiye'de de kârını satıp çıkmak isteyen yatırımcılara bahane oldu. Öyleki 2 günde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 6.3 oranında değer yitirdi. Erdemir özelleştirmesinin tamamlanmasının ardından şirket hisselerinde yaşanan sert düşüşler, Avrupa Birliği ile müzakerelerin başlatılmasının ardından yeni bir beklentinin kalmaması İMKB'yi baskı altına aldı. IMF ile ilişkilerde sorun teşkil eden Sosyal Güvenlik Reformu konusunda belirsizliklerin sürmesi ve ABD kaynaklı gelişen ülkelerden yaşanan

para çıkışı piyasaların üzerine sis bulutu gibi çöktü. Güne 34 bin 775 puandan başlayan İMKB-100 endeksi en düşük 33 bin 398 puanı gördükten sonra kapanışta 1.265 puan kayıpla 33 bin 510 puana geriledi. Dün borsa yüzde 3.64 değer yitirken 1.3 milyar YTL'ye gerileyen hacim de önceki güne oranla yüzde 33 azaldı.

GENERAL MOTORS ETKİ ETTİ
Döviz piyasalarında dolar 1.35 YTL'ye yükselirken, 4 Ekim'de 150 dolarla tarihi zirveye ulaşan 2030 yılı vadeli Türkiye tahvilinin fiyatı dün 146 dolara indi. Bono piyasasında da gösterge niteliğindeki 9 Mayıs 2007 tahvilinin

yıllık bileşiği 17 puanlık artışla yüzde 14.77'ye yükseldi. Yurtdışındaki borsaları sallayan gelişmelerin başında ise ABD'de hafta başında Kansas ve Dallas merkez bankası başkanları'nın enflasyondaki artışa dikkat çekerek, 'agresif' faiz artırım sinyali vermesiydi. ABD'de hem büyümenin yavaşladığına hem de enflasyonun arttığına işaret eden iki merkez bankası başkanı piyasaları tedirgin etti. Piyasalarda Katrina Kasırgası nedeniyle faiz indirimlerine ara verileceği düşünülüyordu. Ayrıca Standart and Poors'un General Motors'un (GM) kredi notonu düşürebileceğine yönelik açıklaması da GM'in tahvillerinin faizini yükseltti. Bu da gelişen ülkelerden çıkışa sebep oldu.
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2005 Cuma 07:31:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?