16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

ABank'ın satışına 'ajan' vetosu

Alternatifbank'ın, Yunan Alpha Bank'a satışına izin vermeyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gerekçesini bankanın kurucularında aranan şartların tamamının aynı anda karşılanmamasına bağladı.

Gerekçeye dayanak olan şartlar arasında, "iflas etmemiş, hapis cezası almamış, yüz kızartıcı ve devlete karşı suç işlememiş olmak'' yeralıyor. Alternatif Bank ile Alternatif Finansal Kiralama'nın yüzde 50'sini 435.5 milyon dolar üzerinden satın almak isteyen Yunan Alpha Bank'a BDDK'dan onay çıkmadı.

BDDK yaptığı yazılı açıklamada, "Alpha Bank'ın Bankacılık Kanunu'nun 8'inci maddesinde belirtilen şartların tamamını aynı anda karşılamadığı dikkate alınarak izin verilmemiştir'' dedi.

8'inci madde, banka kurucularında aranan şartları düzenliyor. Bu maddede sıralanan şartlar arasında, "iflas etmemiş olmak, hapis cezası almamış, rüşvet, dolandırıcılık gibi yüz kızartıcı suç ve devlete karşı suç işlememiş olmak" ile "gerekli mali güç ve itibara sahip olmak" yeralıyor.

BDDK açıklamasında, alıcılardan temin edilen belgeler üzerinden inceleme yapıldığı hatırlatıldı. Diğer kamu kurum ve kuruluşlardan da Alpha Banka'a ilişkin görüş istendiğinin altı çizildi.

Abank'ın patronu Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, Alphabank'a izin verilmemesini ''Saçma sapan bir gerekçeleri vardır herhalde'' sözleriyle değerlendirmişti.

Özilhan'a isim telaffuz etmeden yanıt veren BDDK açıklamasında, "Konuyla ilgili tarafların yaptıkları açıklamalarda sektör mensuplarına yakışan üslup içerisinde bulunmaları beklenmektedir'' denildi.

MİT'TEN GELEN BİLGİ NOTU

Satışa gelen vetonun ardından MİT'in istihbaratı olduğu öğrenildi. MİT, BDDK'ya Yunan bankasının üst düzey bir yöneticisinin emekli gizli servis ajanı olduğu bilgisini verdi. BDDK'nın iptal kararında bu istihbaratı dikkate aldığı öğrenildi.

CNNTURK
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2007 Perşembe 12:00:19
Güncelleme :9 Ağustos 2007 Perşembe 12:06:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?