18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

ABD bütçesinde kesinti

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu, federal bütçede önümüzdeki beş yılda 36 milyar dolar kesinti öngören tasarıyı onayladı.

Senato ayrıca ilk kez Alaska'da, koruma altındaki doğal alanlarda petrol arama için sondaj faaliyetine başlanmasına izin verdi.

ABD Başkanı Bush, tasarının onaylanmasını memnuniyetle karşıladığını ve bu şekilde bütçenin dengelenmesi yolunda bir adım atılmış olduğunu söyledi.

Ekonomi uzmanları bir süredir ABD'nin bütçe açığının kaygı verici noktaya geldiği uyarısında bulunuyorlar.

Temsilciler Meclisi'nde de aynı unsurları içeren bir tasarının onaylanması ve daha sonra iki tasarının birleştirilip başkana sunulması gerekiyor.

Kogredeki her iki parti de yaklaşık 320 milyar doları bulan bütçe açığının kapatılması konusunda uzlaşmakla beraber bunun yöntemi üzerinde görüş ayrılıkları ortaya çıkıyor.

Bu durum tasarıya 52 kabul 47 ret oyu verilmesiyle de ortaya çıktı.

Kesinti sağlık ve sosyal güvenlikten

Öncelikle, öngörülen bütçenin bazı noktaları büyük tartışma yaratıyor. Çünkü kesinti yapılması öngörülen kalemlerin büyük bölümü yaşlıların ve dar gelirlilerin yararlandığı sosyal yardım programlarıyla ilgili.

36 milyar dolarlık kesintinin en büyük dilimi sağlıktan gidiyor.

Medicare ve Medicaid adlı sağlık hizmetleri bütçesinden toplam 10 milyar dolar kesilmesi öngörülüyor.

Kesintilerin bir bölümü de tarım teşviklerinden ve diğer kaynak paketlerinden.

Ayrıca şirketlerin ülke genelinde faaliyet gösteren emeklilik sistemlerine yapması gereken prim ödemelerinde de beş milyar dolarlık bir artış öngörülüyor.

Demokrat Partililer ise bunun yerine zenginlere yaradığını savundukları vergi kesintisi programlarına aktarılan kaynağın azaltılmasını tercih ediyor.

Aslında alınan karar bu kurumlara verilen bütçenin kesilmesinden çok talep edilen kaynak artışlarının yapılmaması şeklinde gerçekleşecek.

Bu planlar Başkan Bush'un bütçe açığını 2009 yılına kadar yarıya indirme amacına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Demokratlar ise açıkta net bir düşüş olmayacağını çünkü Cumhuriyetçilerin önerdiği yeni vergi kesintileriyle devletin girdilerinde görülecek düşüş, Senato'nun önerdiği kesintilerle hemen hemen aynı tutarda.

BBC ekonomi muhabiri Mark Gregory, ABD'nin önümüzdeki beş yılda 13 katrilyon dolar harcamayı öngördüğü düşünülürse, 36 milyar dolarlık kesintinin çok ufak kaldığını söylüyor.

Alaska petrol aramasına açılıyor

Paket kapsamında Senato, Alaska'daki Kutup Bölgesi Ulusal Doğal Yaşamı Koruma Alanı'nın petrol arama çalışmalarına açılmasına da onay verdi.

Bu da partiler arasında büyük bir tartışma yaratan bir konu.

Bölge 44 yıl önce koruma altına alınıp her türlü faaliyete kapatılmıştı.

Senato'nun kararı 10 milyar varil petrol rezervi bulunduğuna inanılan bölgedeki çalışmalara iki yıl içinde başlanmasını öngörüyor.

Ancak Alaska'da petrol bulunsa da üretime 10 yıl içinde geçilemeyeceği tahmin ediliyor.

Senatörler ayrıca bu bölgeden çıkacak petrolün ihracına şimdiden yasak getirdiler.

Beyaz Saray yönetimi uzun süredir yabancı petrol kaynaklarına bağımlılığın azaltılması gerektiğini savunuyor. ABD petrolünün yüzde 60'ını satın alıyor.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2005 Cumartesi 01:11:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?