19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

ABD doları değişiyor mu?

ABD'de bir mahkeme, kağıt paraları görme engellilerin tanıyacağı biçimde tasarlanmadığı için hükümetin bu kesime karşı ayrımcılık yaptığına karar verdi. 

Bölge yargıcı James Robertson, ABD Körler Konseyi'nin Hazine'ye karşı açtığı davada verdiği kararda, hazinenin kağıt paraları körlerin tanıyabileceği biçimde tasarlaması gerektiğine karar verdi. 

Yargıç kararında hükümetin, banknotlara, körlerin farklı kağıt paraları birbirinden ayırabilmelerine olanak tanıyan bir özellik katmanın yolunu bulması gerektiğini bildirdi. 

Konsey, açtığı davada hazinenin, kongre tarafından kabul edilen Rehabilitasyon Yasası'nı ihlal ettiğini ileri sürüyordu. 

Rehabilitasyon Yasası, özürlü kişilerin kendi başlarına yaşabilme güçlerini en üst düzeye çıkarmayı ve ''topluma dahil olma ve toplumla bütünleşmelerini'' sağlamayı amaçlıyor. 

Yargıç, kararında, ''banknot çıkaran 180'den fazla ülke içinde yalnızca ABD, tüm kağıt paraları aynı büyüklük ve renkte basıyor'' dedi.
 
ABD Körler Konseyi, değişik değerlerdeki banknotların değişik büyüklüklerde çıkarılması, kabartmalı banknotlar yapılması gibi önerilerde bulunmuş, ancak hükümet bu tür değişikliklerin pahalı olacağı ve sahte para yapılmasını kolaylaştırabileceği gibi itirazlarda bulunmuştu.
AA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2006 Perşembe 01:03:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?