20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

ABD fonları sıfır faize razı oldu

ABD'de krizin giderek yayılacağı korkusu, şirket tahvillerine yatırım yapan money market fonlarını yüzde 0,2 faiz veren 1 aylık ABD tahvillerine razı etti. Money market'lar, para kazanmaktan çok eldekini tutma derdine düştü.

Yatırım bankası Lehman Brothers'ın batışı ve sigorta devi AIG için başlatılan kurtarma operasyonu ile sarsılan ABD finansal piyasalarındaki güven bunalımı doruk noktasına ulaştı. Mali açıdan kolay kolay zor duruma düşmeyeceği sanılan köklü şirketlerin de artık alarm veriyor olması ABD'deki fonların oyun planlarını da değiştirdi. Krizin had safhaya ulaşmasıyla riskten kaçmaya başlayan fonlar, para kazanmaktan öte mevcut pozisyonlarını korumaya başladı.
Türkiye'deki karşılığı likit fonlara benzeyen money market fonları riskli görmeye başladıkları şirket tahvillerine yatırım yapmak yerine, getirisi yüzde 1 bile olmayan 1 ve 3 aylık ABD tahvillerini tercih etmeye başladı.
ABD tahvillerinin 10 Ağustos'ta yüzde 2'ler civarında olan getiri oranı Lehman'ın iflası sonrasında yüzde 0,2'lere kadar geriledi. ABD Hazine'sinin ve ABD Merkez Bankası'nın mali kurumların tümünü birden kurtaracak bir plan üzerinde çalışıyor olmasının da etkisi ile tahvillerin getirisi şu sıralar yüzde 1'ler civarında seyrediyor.

Parayı tutmak önemli
Hukuksal açıdan mevduata yatırım yapamayan, portföylerini likit ve kısa vadeli ürünlerde tutmak zorunda olan bu fonlar, yüzde 0,20'lere kadar faiz veren kısa vadeli ABD tahvillerine razı oldu. Money market fonlarının güvenli yerlere faizsiz yatırımı kabul etmeye başladığına dikkat çeken Anadolu Yatırım Dealer'i Akın Cihan Ateş, "Bu fonlar için artık parayı elde tutma öncelikli dert haline gelmeye başladı. Bu da artık şirket tahvillerinin risk kategorisine alındığını gösterir" diye konuştu.
Yüzde 0,20 getiri ile ABD tahvili alınmasının çok ciddi bir gösterge olduğuna dikkat çeken Ateş, money market fonlarının artık şirket tahvillerine yatırım yapmaya sıcak bakmadıklarını söyledi. Fonların paralarını getirisi az da olsa güvenli yerlere koymayı tercih ettiğini belirten Ateş, global piyasalarda riskten kaçışın sürdüğünü söyledi.

1 yıldan kısa süreliler
Money marketlar nispeten uzun vadeli yatırımların yapıldığı sermaye piyasalarının aksine, para piyasası, faiz, repo ve bono gibi 1 yıldan kısa süreli yatırımların gerçekleştirildiği piyasa özelliğini taşıyor. Yatırımcıların, özellikle riskli ve belirsiz dönemlerde yöneldiği bir piyasa olan money marketlara, bireysel yatırımcının erişmesi çok zor ve oyuncular genelde büyük şirketler ile kamu kuruluşlarından oluşuyor.

referans
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 17:04:27
Güncelleme :23 Eylül 2008 Salı 10:28:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?