30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

ABD köprüleri satıyor

ABD’deki finans krizi New York’u da vurdu. Krizden kurtulmak için Türkiye benzeri önlemler üzerinde çalışan New York Valisi Paterson, 26 milyar dolarlık bütçe açığını kapatmak için 3 yıl içinde köprü ve otoyolların satışa çıkarılacağını söyledi.

ABD’DE mortgage krizi ile başlayan finansal darboğaz başkent New York’u da vurdu. 7 finans kuruluşunun devletleştirilmesine neden olan kriz nedeniyle New York’un bütçe açığı da kabardı. Bu krizi aşmak için çeşitli yollar üzerinde çalışan ABD’li yöneticilerin aklına Türkiye benzeri bir çözüm geldi. Merhum Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde gündeme getirdiği köprü ve otoyolları satma yöntemine New York Valisi David Paterson da sarıldı. 1970’li yıllarda yaşanan ekonomik krizden bu yana tarihindeki en ciddi ekonomik krizlerden birini yaşayan New York’ta bütçe açığını kapatmak için otoyol, köprü ve tüneller satışa çıkıyor.

BÜTÇE AÇIĞI 26.2 MİLYAR DOLAR

NEW York Valisi David Paterson, ekonomik krizden kurtulmak için eyaletin sahip olduğu bazı mülkleri satışa çıkarıp bazılarını da kiraya vereceklerini söyledi. New York Valisi Paterson’ın açıklamaları yerel basında da geniş yankı uyandırdı. New York Post gazetesi, Vali Paterson’ın ekonomik krizi önleme planlarını ‘Satılık New York’ başlığı ile okuyucularına duyurdu. Vali Paterson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada önümüzdeki üç yıl içerisinde New York eyaletinin bütçe açığının 26.2 milyar doları bulacağını tahmin ettiklerini belirterek, krizden kurtulmak için radikal önlemler almak zorunda olduklarını söyledi.

Alman devi Hertie iflas etti

ALMANYA’NIN önde gelen alışveriş mağazalar zinciri Hertie iflas ettiğini duyurdu. Essen Sulh Mahkemesi’nin bir sözcüsü, 4 bin 100 çalışanı ve 73 mağazası bulunan Hertie’nin iflas ettiğini söyledi. Hertie mağazalar zincirinin, bağlı olduğu İngiliz ‘Dawney Day’ adlı şirketin mali sorunları nedeniyle bu yıl 30 milyon Euro zarar ettiği belirtildi. Öte yandan AB Euro Bölgesi’nde enflasyon, temmuz ayında yüzde 4.1 ile 16 yıllık tarihinin yeni zirvesine çıktı. Enerji ve gıda fiyatlarının sürüklediği enflasyon, bir önceki ay yüzde 4 ve geçen yılın aynı döneminde yüzde 1.8 seviyesindeydi.

6 ayda 5 yıllık iflas yaşandı

ABD’DE şirketlerin iflaslarını takip eden BankruptcyData.com sitesi 2008’in ilk yarısının sonuna gelindiğinde batan şirket sayısının son 5 yılda batandan daha fazla olduğunu açıkladı. Bir milyar dolardan fazla aktif değere sahip yedi şirket bu yıl içinde iflaslarını ilan etti. Araştırmacı George Putnam ‘İnanılmaz bir fırtınanın ortasındayız. Bu daha fazla iflasa ve Amerikan ekonomisinin zayıflamasına yol açacak’ dedi. ABD’de işsizlik maaşı başvurusu da 448 bin kişiye ulaştı.

...
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 14:39:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?