20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

ABD'de yangın sönmedi

ABD Merkez Bankası, finans piyasalarındaki yangını söndürmek için 540 milyar dolarlık bir paket daha açtı. Bu parayla piyasadaki likidite ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.

ABD Merkez Bankası (FED), finans piyasalarındaki sıkışıklığı gidermek için aldığı önlemlere bir yenisini daha ekledi. FED, büyüklüğü 1.6 trilyon doları bulan para piyasası fonlarının likidite ihtiyacını karşılamak için 540 milyar dolarlık yeni bir kaynağı yürürlüğe koyduğunu açıkladı. Daha önce de şirketlerin çıkardıkları tahvilleri (ticari kağıtları) satın alan FED’in bu son hamlesi, para piyasalarındaki kısa vadeli borçlanma gereksinimlerinin giderilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Paralarını çektiler


Geçtiğimiz ay şiddeti artan finansal kriz, ABD’deki ’ortak fon’ olarak da adlandırılan para piyasası fonlarını zor durumda bıraktı. Gerginlik içindeki birçok yatırımcıların paralarını çekmesi, para piyasası fonlarını baskı altına aldı. Yatırımcılara paraların vermek için acil nakit arayan bu fonlar, bankalara verdikleri kısa vadeli borçları geri çağırırken, ellerindeki şirket tahvillerini de satmaya başladı.

500 milyar dolar çıktı


Fonlarının likite dönme ihtiyacı ise bankalar arası ve tahvil piyasalarının bir anlamda ’donmasına’ neden oldu. Bu durum, kısa vadeli borçlanma ihtiyacını gidermek isteyen bankalar ile şirketleri olumsuz etkiledi. Para piyasası fonları arasında en büyüklerden biri olan ve New York merkezli Reserve Management Co. tarafından yönetilen ’Reserve Primary Fon’un geçtiğimiz haftalarda zor durumda olduğunun açıklanmasıyla birlikte piyasadan 500 milyar dolarlık bir kaynak çıkışı olduğu belirtiliyor.

İtfa talebi zorladı


Bu gelişmeler üzerine hareket geçen FED de 540 milyar dolarlık bir kaynak açıkladı. FED tarafından yapılan açıklamada, MMIFF (Para Piyasası Yatırım Fonlama Aracı) oluşturulacağı belirtilerek, "Kısa vadeli borçlanma piyasaları son haftalarda büyük bir baskı altında kaldı. Fonlar yatırımcıların itfa taleplerinin yerine getirmekte zorlandı. MMIFF ile para piyasasındaki araçların ikincil piyasada satışına destek olunarak, yatırımcıların pozisyonlarındaki likiditenin artırılması bekleniyor. Böylece, bu yatırımcıların ileride itfa taleplerini karşılama olanakları ile para piyasası araçlarına yatırım yapma isteklerinin iyileştirilmesi öngörülüyor" denildi.

600 milyar dolara çıkacak


FED tarafından açıklanan uygulamaya planına göre, para piyasasında 5 farklı özel yatırım aracı oluşturulacak. JPMorgan Chase tarafından yönetileceği belirtilen bu yatırım araçlarıyla vadesi en fazla 3 ay olan tahviller satın alınacak. 10 farklı kuruluştan ticari kağıt satın alacak olan bu program 600 milyar dolara ulaşabilecek. Bu kaynağın yüzde 90’ı FED tarafından sağlanacak.

Paulson: Mali güçlük birkaç ay sürer ama ekonomi toparlar


ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ABD’de mevcut finansal sorunların biraz daha süreceğini ancak, sonunda ekonominin iyileşeceğini söyledi. Paulson, ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi’nde yaptığı konuşmada, ekonominin, ABD Merkez Bankası (FED) ile çalışan yönetiminin, finansal sistemi güçlendirmek için gerekli adımları atma taahhüdünden ötürü toparlanacağını ifade etti. Diğer ülkelerle yakın işbirliğinin önemli olduğu ve diğer ülkelerin krizle başetmede aldıkları önlemlerin başka ülkelerin zararına olmaması için dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunan Paulson, "Hükümetimiz, ekonomik büyümemizi harekete geçiren tüketim ve yatırımların finansmanını artırmak için bankalarımız ve finansal kurumlarımızı güçlendirmek amacıyla ne gerekiyorsa yapacak" dedi.

Londra’nın altında 146 milyar dolarlık altın var


İNGİLTERE’de ilk defa, dev altın rezervinin fotoğrafı yayınlandı. Daily Mail gazetesinde yayınlanan fotoğraflar, her gün binlerce insanın yürüdüğü Londra’da, İngiltere Merkez Bankası’nın altın rezervi deposunda çekildi. Fotoğrafta görülen 24 ayarlık binlerce altın külçelerinin her biri 400 bin dolar değerinde. İngiltere Merkez Bankası’nın altındaki depolarda bulunan 4 bin 600 ton altının toplam değeri 146 milyar doları buluyor.

Ortak fonlar nasıl yatırım yapıyor


PARA piyasası fonları (ortak fonlar) aslında nakite kolay çevrilebilen fonlar olarak biliniyor. Bu fonlar, yatırımcılardan topladıkları kaynağı kısa vadeli ve düşük riskli menkul kıymetlere yatırıyor. Avrupa yatırım yapan fonlar yüzde 6.9’luk düşüşle en kötü performansı gösterenler olurken, Avrupa’yı yüzde 6.8 ile gelişmekte olan pazarlar izledi.

Avrupa’ya yatırım yapan hedge fonlar çok kaybetti

KÜRESEL kriz nedeniyle en kötü yılı geçiren hedge fonların kaybı eylül ayında rekor kırdı. Dünya genelinde yatırım yapan 2 bin 431 hedge fonun yer aldığı ’Eurekahedge Hedge Fon Endeksi’, geçtiğimiz ay yüzde 4.7 gerileyerek bir rekora imza attı.Bu yılın ilk 9 ayında yüzde 7.9 gerileyen endeks, hedge fonların en kötü yılı da yaşadığını gösteriyor. Avrupa yatırım yapan fonlar yüzde 6.9’luk düşüşle en kötü performansı gösterenler oldu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 14:39:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?