29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

ABD'den AB'ye enerji tavsiyesi

Üst düzeyli bir ABD yetkilisi, Avrupa Birliği’nin elektrik ve doğalgaz şebeke sistemlerini birleştirerek, ekonomik rekabet gücünü ve enerji güvenliğini artırabileceğini ve Rusya’ya olan yoğun enerji bağımlılığını azaltabileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ekonomi bürosu yetkililerinden Douglas Hengel Reuters ile yaptığı söyleşide, “Avrupa enerjide tek bir piyasa gibi hareket edemiyor. Avrupa, enerji şirketlerini birbirinden ayırıp tek, derin ve likit bir enerji piyasası oluşturmalı” dedi.

Hengel ayrıca “Avrupa’daki dağıtım sistemlerinin birbirine entegre olması, bir anlamda hemen çeşitlenmeyi gerçekleştirebilir. Böylece sorun olan bir ülkeden, sorun olmayan bir ülkeye gaz akışı yapılarak ihtiyaç karşılanabilir” diye konuştu.

Avrupa Birliği ihtiyacı olan doğalgazın yüzde 25’ini, petrolün de büyük kısmını Rusya’dan sağlıyor. Kuzey Denizi’ndeki üretimin azalmasıyla AB’nin Rusya’dan enerji ithalatının artacağı tahmin ediliyor.

Hengel, AB içinde enerji piyasaları hakkındaki farklı görüşlere atıfta bulunarak “Rusya şu anda 27 ayrı enerji piyasasıyla karşı karşıya. Eğer Rusya’nın karşısında tek bir piyasa olsaydı dinamikler değişirdi” dedi.

AB ülkelerinde Rusya’dan gelen enerji kaynaklarına bağımlılığın arttığı yolundaki kaygılar Rusya’nın, enerji koridorunda yer alan Gürcistan’ı geçen ay işgalinin ardından kuvvetlenmişti.

Enerji konusunda görüşmeler yapmak üzere Polonya’da bulunan Hengel, AB’nin Azerbaycan gibi Hazar Denizi üreticileri ile olan ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Analistler, Türkmenistan’ı AB’ye bağlayacak Nabucco ve tasarı aşamasında olan, Hazar Denizi geçişli bir başka hattın gerçekleşememe nedeninin, AB’nin projelere mali ve diplomatik destek vermemesi olduğunu belirtiyor.

REUTERS
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 11:29:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?