20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Abdi İbrahim'den dev merkez

Türk ilaç firması Abdi İbrahim, sektörün en büyük Ar-Ge merkezini açtı. 37 milyon dolara mal olan merkezde eşdeğer ilaç geliştirecek olan şirket, Avrupa ülkelerine ve ABD'ye ilaç ihracatına da hazırlanıyor. Merkezin açılışından konuşan Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, "Geliştirilmiş eşdeğer ilaç üreterek yurtdışı ve yurtiçindeki gücümüzü artıracağız. Böylece dünyanın en büyük ilaç şirketleri arasında 96. sıradan daha da yukarıya çıkacağız" dedi. 3 bin 500 metrekaresi laboratuvar alanı olmak üzere, toplam 13 bin metrekare alana kurulan Ar-Ge Merkezi'nde, birçoğu doktora seviyesinde eğitime sahip olan 100 uzman görev alıyor.

2009 yılı Ar-Ge bütçesinin 20 milyon dolar olduğunu belirten Barut, her yıl cironun yüzde 5'ini Ar-Ge merkezine ayıracaklarını söyledi. Merkezde mevcut eşdeğer ilaçları yeni kombinasyonlarla daha faydalı ve düşük maliyetli hale getireceklerini ifade eden Barut, uluslararası firmalarla ortak projeler geliştireceklerine, bir yandan da üretilen ilaçların ruhsatlarını alacaklarına işaret etti. Ar-Ge yasasına da değinen Barut, teşviklerin faydalı olması için harcamaların amortisman yerine doğrudan gider olarak kaydedilmesi gerektiğini söyledi.

Yeni yönetmelik haftaya

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç da, yaptığı konuşmada Ar-Ge konusunda yapılan çalışmaların umut verici olduğunu ifade ederken, yine de Türkiye'nin dünyadaki toplam Ar-Ge harcamalarından binde 5'lik pay aldığına dikkat çekti. "Ar-Ge'de indirim yüzde 100 oldu. Ama yasada ilaç sanayi açısından bazı eksikler var. Bunlar için de Sağlık Bakanı ve Çalışma Bakanlığı bazı düzeltmeler yapacak" diyen Tokaç, gelecek hafta yayınlanacak Klinik Araştırma Yönetmeliği'nin de Ar-Ge'nin önünü açacağını söyledi. Klinik araştırma konusunun her seferinde kobay tartışmalarını başlattığına değinen Tokaç, "Çıkacak olan yönetmelik etik değerlerden taviz vermeden bürokratik engelleri kaldırmayı amaçlıyor" dedi.

Referans
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 16:24:36
Güncelleme :23 Ekim 2008 Perşembe 16:40:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?