22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

AB'nin KKTC ile doğrudan ticareti

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini, 22 Ocakta yapılacak AB toplantısında AB'nin KKTC ile doğrudan ticaret başlatmasına karar verilmesini beklediğini söyleyerek, "Bu, AB'nin KKTC için atacağı ilk ciddi adım olacaktır" dedi.

Akdeniz-Avrupa Enstitüsü (IEMED) ve İstanbul Politikalar Merkezi tarafından İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenen "Türkiye-Avrupa Karşılıklı Algılama ve Tanıma: Entegrasyon Çatışması" başlıklı 7. AB-Türkiye konferansında konuşan Pierini, KKTC için çıkarılan Doğrudan Ticaret Tüzüğünün Almanya'nın AB dönem başkanlığı sırasında yaşama geçirilebileceğini söyledi.

AB'nin Türkiye ile müzakereleri 8 başlıkta dondurmasına karşın, önemli olanın, "müzakerelerin devam etmesi" olduğunu kaydeden Pierini, Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinde birçok sorun bulunduğunu, ancak bunun "işleyen bir süreç" olduğunu ifade etti. Pierini, sözde Ermeni soykırımı sorununun, "çözülmesi gereken bir konu" olmasına rağmen, Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde asla şart olamayacağını belirtti.

Öte yandan iş, siyaset, üniversite ve basın dünyasından üst düzey katılımla iki gün süren konferansta, Türkiye ve AB'nin birbirlerine ihtiyacı olduğu vurgulandı. Katılımcılar, Türkiye konusunda Avrupa'da mevcut önyargıların ve yanlış bilgilerin olumsuz sonuçlarının altını çizerken, "Türkiye'nin, AB'ye giriş sürecinde imaj sorununu da çözmesi gerektiğini" ifade etti. Türkiye'nin jeostratejik önemini belirten akademisyenler, Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinin Kuzey Afrika'daki Müslüman ülkeler tarafından çok yakından izlenip ciddi bir örnek olarak alındığını söyledi.

DEVLET BAKANI AYDIN

Bu arada toplantı için üç gündür Barcelona'da bulunan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İspanyol yetkililerle görüşmelerde bulundu. İspanya hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Alberto Navarro ve Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Jose Montilla ile görüşen Aydın, "İspanya ile ilişkilerimiz çok üst düzeyde" dedi.

İspanya'nın önemli bölgelerinden olan Katalonya'nın da Türkiye'nin AB'ye girişine büyük destek verdiğini kaydeden Aydın, "Jose Montilla ile çok dostane geçen bir görüşme yaptım. Katalonya ile özellikle ekonomik ve kültürel ilişkilerin daha artırılması için projeler gerçekleştireceğiz" diye konuştu. Bakan Aydın, öğleden sonra Barcelona'dan ayrılarak Türkiye'ye dönecek.
aa
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 16:21:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?