22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

AB'ye 'içki' taahhüdü

Türkiye, Avrupa Birliği'ne, 'rakı dışındaki' alkollü ürünler için 2008'de düzenleme taahhüdünde bulundu. 

Alkollü ürünlerdeki vergileme ve Tütün Fonu, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında sorun olmaya devam ediyor.

Tütün Fonu'nun kaldırılmasına sıcak bakmayan Türkiye, 'rakı dışındaki' alkollü ürünler için ise 2008'de düzenleme taahhüdünde bulundu.

Edinilen bilgiye göre, AB'nin tam üyelik müzakerelerinde vergileme faslının açılmasının ön koşulu olarak Türkiye'nin önüne getirdiği, alkollü ürünlere alkol derecesine göre vergi ve Tütün Fonu için ekonomi yönetimi de arayışlarını sürdürüyor.

Maliye Bakanlığı, alkollü ürünlerden alınan özel tüketim vergisi konusunda sektör temsilcileriyle bir toplantı yapmaya hazırlanıyor. Toplantıda firmaların vergileme rejimiyle ilgili görüş ve önerileri alınacak. Daha sonra AB'nin talepleri de dikkate alınarak, orta bir yol bulunmaya çalışılacak.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, İzmir Ticaret Odası'nın kendisini ziyareti sırasında, aynı zamanda Efe Rakıyı üreten ELDA A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'a, alkollü ürünlerdeki vergileme rejimini, sektörün de görüşünü alarak belirleyeceklerini söylemişti. Unakıtan, 'Bütün bunları beraberce gözden geçirelim. AB ile müzakerelerde, alkollü ürünlerdeki ÖTV konusunda kavga edip duruyoruz. AB, alkol oranı yükseldikçe verginin yükselmesini, alkol oranı düştükçe verginin azalmasını istiyor. Ama burada da rakı sorun oluyor. (Rakı bizim milli içkimiz) diyoruz ama onlar, bu konuda oldukça ısrarlı. Biz, burada sektörle birlikte hareket edeceğiz. Siz de bizim yanımızda olacaksınız'' demişti.

2008'DE DÜZENLEME TAAHHÜDÜ

Bu arada Tütün Fonunun kaldırılmasına sıcak bakmayan Türkiye, AB'ye, alkollü içkilerle ilgili yeni bir düzenleme sözü verdi. AB Uyum Programında, alkol ve alkollü içkilerde vergileme ölçüleri ve oranı konusunda gelecek yıl yeni bir düzenlemeye gidileceği taahhüdünde bulunuldu. Bu düzenlemenin ÖTV oranlarında değişiklik yapılmasına ilişkin bir Bakanlar Kurulu Kararı ile uygulamaya konulacağı da belirtildi.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, bu düzenlemenin, AB'nin yüksel alkol derecesi nedeniyle vergi artışı istediği rakıya dokunmadan, diğer alkollü ürünlerin ÖTV'sinde bir miktar indirim şeklinde gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Öte yandan Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu da (TAPDK), Tütün Fonu ve alkollü içkilerdeki vergi düzenlemeleri için devreye giriyor.

AA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 10:35:16
Güncelleme :15 Ekim 2007 Pazartesi 15:19:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?