18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Açlık sınırı 520 YTL

Türk-İş Araştırma Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre, Ağustos 2005 itibariyle açlık sınırı geçtiğimiz aya göre 10 YTL azalarak, 520 YTL 3 YKr oldu. Yoksulluk sınırı ise gıda harcamasındaki gerilemeye bağlı olarak yaklaşık 30 YTL azalarak bin 580 YTL 64 YKr olarak hesaplandı.

Türk-İş Ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı ile ilgili araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, gıda fiyatlarında son dönemde görülen gerilemenin sürdüğü, buna bağlı olarak aile bütçesindeki zorunlu harcama tutarında nispi bir rahatlama olduğu belirtildi.

Ancak, uygulanan ekonomik politikanın başarısı olarak gösterilen fiyat artışındaki gerilemenin, başta çalışanlar ve emekliler olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama şartlarına yansımadığı öne sürüldü. Bu kesimin talep yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan durgunluğun, yeterli satış olmaması nedeniyle esnafı 'kırmızı çizgi' noktasına getirdiği kaydedildi.

Türk-İş Araştırma Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre, Ağustos 2005 itibariyle açlık sınırı önceki aya göre 10 YTL azalarak, 520 YTL 3 YKr olduğu, yoksulluk sınırı ise gıda harcamasındaki gerilemeye bağlı olarak yaklaşık 30 YTL azalarak bin 580 YTL 64 YKr oldu. 2004'ün aynı ayına göre açlık sınırındaki artışın 43 milyon 47 YKr ve yoksulluk sınırının da 132 YTL 12 YKr arttığı belirtildi. Açlık ve yoksulluk tutarındaki değişimin yılbaşına göre daha düşük düzeyde gerçekleştiği ve yılın ilk sekiz ayı itibariyle açlık sınırının 6 YTL ve yoksulluk sınırının da 18 YTL arttığı kaydedildi.

Açıklamada, asgari ücretin 350 YTL ve çoğu emekli ve çalışanın aylık gelirinin 500 - 600 YTL düzeyine olduğu dikkate alındığında, fiyat artışlarındaki yavaşlamanın yaşama şartlarında bir iyileştirme sağlamadığı ifade edildi.

Meyve ve sebze fiyatlarının bu ay aile bütçesini rahatlattığı belirtilen açıklamada, Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin 'gıda için' yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.89 oranında gerilediği bildirildi. Gıda harcaması tutarındaki son 12 ay itibariyle artış ise yüzde 9.12 olarak gerçekleşti.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2005 Cuma 12:23:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?