20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Aile şirketleri şeffaf değil, dikkat!

Amerika’da Mc Dermott Will & Emery adlı hukuk bürosunda Devlet Stratejileri Bölüm Başkanı ve Enron uzmanı olarak görev yapan Avukat Stephen Mc Ryah, Enron skandalını tetikleyenin siyasetçi-iş adamı ilişkisi ve denetim yetersizliği olduğuna dikkat çekerek aie şirketleri konusunda Türkiye’yi uyardı. "Çok sayıda aile şirketiniz var. Kamu onların finansörlerini ve ilişkilerini bilmiyor. Dikkat edin!" diyen Ryan aile şirketlerinde ilişkilerin saydam olmadığına da dikkat çekti.

POLİTİKACI İŞADAMI İLİŞKİSİ: Enron skandalında düzenleyicilerin ve sermaye piyasası kurullarını inceleyenlerin de büyük sorumluluğu olduğunu belirten Ryan şöyle konuştu: "Politikacıların her zaman iş adamlarına ihtiyacı vardır. Politik kampanyalarını ve birçok ihtiyaçlarını iş adamlarının yardımını alarak gerçekleştirirler. İşadamları da hükümete yakın olmanın avantajlarını kullanmak isterler. Bu Türklere ait değil, tüm dünyaya hakim bir sorun. Hatta Amerika ve Türkiye’nin siyasetçi, işadamı ilişkileri çerçevesinde dünyadaki diğer birçok ülkeden daha iyi durumda olduğunu da söyleyebilirim."

ENRON BÜYÜK DERS OLDU: Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin düzenlediği Kurumsal Yönetimin Strateji ve Sürdürülebilir Büyümeye Katkısı konulu konferansında konuşanRyan "Patlak veren skandalın ardından olayların büyüdüğü durumlarda dünya devi şirketlerin bazen hükümetlerce bile kurtarılamayacağını gördük. Ders oldu" dedi.

KENNY BOY’UN İPİNİ ÇEKTİ: Enron’un bu açıdan bir başarı örneği de olduğunu söyleyen Ryan, "Benim hükümetim bu şirketi kurtarmadı. Piyasalara verilen en büyük ders de ’Hiç kimse böyle bir olaydan kurtulacak kadar büyük değildir’ oldu. ABD hükümeti bunu yapsaydı, dostlarını koruyan, yanlış yapan hükümet olarak görünecekti. Bush ’Kenny Boy’ olarak hitab ettiği Ken Lay’in ipini çekti dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 16:37:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?