19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Airbus'tan Çin hamlesi

Avrupa'ının başlıca uçak üreticisi olan Airbus, Çin ile 150 adet A-320 tipi yolcu uçağının satışı için anlaşma imzaladı. İlk uçak 2009'da teslim edilecek.

Anlaşma Airbus'ın ilk kez Avrupa dışında da bir fabrika açmasını öngörüyor.

Sipariş uçakların Pekin yakınlarında kurulacak bir fabrikada monte edilmesi şartıyla yapıldı.

Yüzölçümü Türkiye'nin 12 katı ve neredeyse Avrupa kıtasının tamamına eşit olan Çin'de havacılık sektörü hızla gelişiyor.

Anlaşma Çin pazarına girmek isteyen Airbus için önemli bir hamle olarak ifade ediliyor.

Ancak Airbus'ın kat etmesi gereken uzun bir yol var. Çin pazarının üçte ikisi şu anda şirketin başlıca rakibi olan Amerikan şirketi Boeing'in elinde.

Yine de iddialı A-380 projesinde yaşanan gecikmeler ve siparişlerin vaktinde yetişmemesi nedeniyle sıkıntı yaşayan şirket yeni anlaşma ile nefes almış olacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın ülkeye yaptığı ziyaret kapsamında imzalanan anlaşma Çin'e daha büyük A-350 tipi uçaklardan 20 adet almak üzere opsiyon veriyor.

Çin'de monte edilecek ilk A-320 tipi uçak 2009'da tamamlanacak. Kuzeydoğudaki Tianjin kentinde kurulacak fabrika daha sonra ayda dört uçağı bitirecek.

A-320 tipi uçaklar, yaklaşık 150 yolcu kapasiteli ve orta menzilli uçuşlar için tercih ediliyor. Bu model sınıfında Boeing 737'nin ardından, en fazla satılan ikinci uçak tipi.

Çin geçen yıl da Başbakan Ven Jiabao'nun Fransa ziyareti sırasında Airbus'a 150 uçaklık sipariş vermişti.


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2006 Perşembe 14:05:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?