27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Akaryakıtta fiyatlara dikkat

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, akaryakıt fiyat indirimlerini pompa satış fiyatlarına hemen yansıtmayan bayilere karşı vatandaşların duyarlı olmasını istedi.

EPDK'nın bugün gerçekleştirdiği Gümüşhane-Bayburt Doğalgaz Dağıtım Lisansı İhalesi öncesinde soruları yanıtlayan Günay, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren petrol piyasasında fiyatların tamamen serbestleştikten sonra akaryakıtta günlük fiyat oynamaları olabileceği konusunda vatandaşları sürekli uyardıklarını hatırlattı.

Söz konusu tarihten bugüne kadar benzin fiyatının 53 kez azalıp arttığını anlatan Günay, ''Biz EPDK olarak dağıtıcılara ya da bayilere fiyat dikte edebilen bir kuruluş değiliz. Serbest piyasa ve rekabet koşullarında her dağıtıcı ve bayi kendi fiyatını kendi uygular. Bu yüzden artık her akaryakıt istasyonunda benzin veya motorin aynı fiyata satılır diye birşey yok'' dedi.

İNDİRİMLERİN POMPA FİYATLARINA GECİKMELİ YANSIMASI

Günay, TÜPRAŞ'ın rafineri çıkış fiyatındaki indirimleri bazı bayilerin gecikmeli olarak pompa fiyatlarına yansıtmaları konusunda şunları söyledi:

''Doğrudur, bu konuda bazı vatandaşlardan şikayetler alıyoruz. Zam olduğunu bunu hemen fiyatlarına yansıtan benzin istasyonlarının bazıları indirim olduğunu bunu yarım gün, bir gün gecikmeli olarak uygulayıp bu arada daha pahalı fiyattan satış yapmayı sürdürebiliyor.

İstasyon panolarının üstünü örtüp pompa fiyatlarını da değiştirmeyebiliyor. (Niye indirim yapmadın) dediğinizde, (vardiyamız yeni değişti, bilmiyoruz), ya da (ben bu fiyattan satıyorum) gibi gerekçeler gösterebiliyor.

Bu durumda bir depo akaryakıtta 1-2 YTL fazla ödeme yaparsınız. Bu rakamlar küçük rakamlar olarak görülmemeli. Vatandaş akaryakıtın kalitesine, güvendiği dağıtıcının, istasyonun ürününü almaya nasıl dikkat ediyorsa, fiyat değişimlerine de duyarlı olmalı.''

''DAĞITIM ŞİRKETLERİNİ UYARDIK''

EPDK Başkanı Günay, geçen yıl dağıtım şirketlerine yazdıkları bir yazı ile ''şeffaflık ilkesi doğrultusunda tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi ve karar alabilmesini teminen, akaryakıt istasyonlarında ilan ediyen pano fiyatları ile pompa fiyatlarının aynı olmasının ve düzenli olarak güncelleştirilmesinin sağlanmasını'' takip etmelerini istediklerini söyledi.

Günay, ''Ancak bu ülkede binlerce bayi var, dağıtım şirketi sayısı arttı. Her bayi benzini kaça satıyor, indirim yapılmış mı, yapılmamış mı, bunu asıl izleyecek olanlar tüketicilerdir. İndirimi yapmazsa akaryakıt almazsın. Vatandaş medyayı takip etsin, bizim kurumun internet sitesinden dağıtım şirketlerinin fiyatlarına baksın, tercihini ona göre yapsın'' diye konuştu.

Son 3 ayda hem benzin hem mazot fiyatlarının düştüğüne de dikkati çeken EPDK Başkanı, ''Fiyatların bu kadar değişken olduğu bir ortamda, vatandaş kimin akaryakıtı en ucuza sattığına, indirimleri yansıtıp yansıtmadığına karşı duyarlı olmalı. İndirimleri yansıtmayan ya da geç yansıtan bayilerden akaryakıt almayarak yaptırım güçlerini kullanmalı'' dedi.

aa
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 16:36:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?