30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Akbank'ta görev değişimi

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı değişti. Bu görevi yürüten Erol Sabancı Yönetim Kurulu Şeref Başkanı olurken Suzan Sabancı Dinçer, Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Suzan Sabancı Dinçer, bir Türk bankasında bu görevi üstlenen ilk kadın oldu.

Akbank’ın dünkü olağan genel kurul toplantısını takiben yapılan yönetim kurulu toplantısında Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı Yönetim Kurulu Şeref Başkanlığı’na, Murahhas Aza Suzan Sabancı Dinçer Yönetim Kurulu Başkanlığı’na oybirliğiyle seçildiler. Erol Sabancı Akbank Yönetim Kurulu üyeliği devam ederken, ayrıca yönetim kurulu danışmanlığı görevini de üstlendi.

Erol Sabancı’nın kızı olan Suzan Sabancı Dinçer’in bir süre önce Bloomberg Markets dergisinde yer alan röportajında, sekiz yaşından beri Akbank Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı babasından devralmak üzere eğitildiği belirtilmişti. Dün itibariyle bu görevi üstlenen Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye’deki ilk kadın banka yönetim kurulu başkanı oldu. Henüz 43 yaşında olan Suzan Sabancı Dinçer, genç yaşta Akbank gibi büyük bir bankanın başına geçmesiyle de dikkat çekiyor.

‘Dinamik ve vizyoner’

1962 yılından bu yana Akbank Yönetim Kurulu üyesi olan ve 1998 yılından bu yana Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütmekte olan Erol Sabancı görev değişikliğinden sonra banka çalışanlarına gönderdiği mesajında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Suzan Sabancı Dinçer’e devretmekten dolayı duyduğu gurur ve mutluluğu ifade etti. Erol Sabancı mesajında şöyle dedi:
“Bundan 60 yıl önce mahalli bir banka olarak kurulmuş olan Akbank’ı bugün Türkiye ekonomisinin lokomotif finansal kuruluşu, Türkiye’nin en değerli, en istikrarlı, en yenilikçi bankası haline getirmiş olmamızın haklı gururunu taşıyorum. Akbank, Türkiye için son derece etkileyici bir başarı öyküsü, tüm Akbank ve Sabancı Holding paydaşları için de benzeri olmayan bir gurur tablosudur.
Bu başarı hikâyesinin yaratılmasında en büyük rolü oynayan tüm müşterilerimize, hissedarlarımıza ve siz değerli çalışanlarımıza içtenlikle teşekkür ediyorum.
Tüm iş hayatım boyunca her gerçek başarının güçlü temeller üzerine kurulduğunu ve güçlü temellerin yeni büyük başarıları artan bir ivmeyle doğurduğunu gözlemledim.
Akbank da yeni hedeflerine geçmiş tecrübesinin ve başarılarının yarattığı ivme, sorumluluk duygusu ve heyecanla tereddütsüz ve emin adımlarla ilerlemektedir. Arkasına sizlerin başarma hırsını alan Akbank, Suzan Sabancı Dinçer’in dinamik ve vizyoner liderliği ile Türkiye’nin ve bölgenin lider bankası konumunu kuvvetlendirecektir.”

En güçlü bölge markası

1997’den bu yana Akbank’ta Yönetim Kurulu üyesi ve Murahhas Aza olan Suzan Sabancı Dinçer de banka çalışanlarına yönelik hitabında Türkiye’nin lider bankası Akbank’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiş olmaktan duyduğu gururu ifade ederek başta Erol Sabancı olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti. Suzan Sabancı Dinçer şöyle devam etti:
“60. kuruluş yılını kutlamakta olduğumuz Akbank’ın Türkiye’nin lider bankası haline gelmesinde Erol Sabancı’nın 45 yıl boyunca kesintisiz olarak üstlendiği liderlik rolü belirleyici faktör olmuştur. Bundan sonraki hedeflerimizi gerçekleştirmek için de 45 yıllık deneyimiyle Yönetim Kurulu Şeref Başkanı olarak Akbank’ta çalışmaya devam edecek olan Erol Sabancı’nın tüm desteğiyle yanımızda olacağını bilmekten büyük sevinç duyuyorum.
Akbank bugün Türkiye’nin en istikrarlı ve güçlü finansal kuruluşudur. Amacımız bankamızı, müşterilerimize en iyi bankacılık deneyimini yaşatarak, paydaşlarımıza yüksek ve sürdürülebilir değer yaratarak bölgenin en güçlü bankası haline getirmektir.”
Öte yandan, Akbank Olağan Genel Kurul toplantısında bankanın 1 milyar 994 milyon YTL olan 2007 yılı konsolide olmayan net kârı üzerinden, ödenmiş sermayesinin yüzde 24’ü olan 720 milyon YTL tutarında nakit brüt temettü dağıtılmasına karar verildi.

EROL SABANCI, MİLLİYET’E AÇIKLAMIŞTI

‘Gençlere kapı aralamak lazım, artık zamanı yaklaşıyor’
Bankacılık sektörüne 45 yılını veren Erol Sabancı, bu ayın başında Milliyet’te yayımlanan röportajında emeklilik sinyalini vermişti.
Büstünün yapılarak Sabancı Holding binasına konulmasının, emekliliğe ilişkin bir işaret olup olmadığı yönünde görüşleri gündeme getirdiğini belirten Erol Sabancı, Milliyet’in sorularını şöyle yanıtlamıştı:
Yaşarken büstünüz yapıldı...
Rahmetli Sakıp Abim derdi ki insanların kadrini hayattayken bilmek çok mühim. Vefat ettikten sonra iş işten geçmiş olur. Bu bakımdan derdi ki benim takdir ettiğim insanların büstünü yaptırın.
Onun bu felsefesine Güler Sabancı inanmış. Geçen yıl dedi ki Sakıp Sabancı’nın büstünü hayattayken koyamadık. Akbank’ın 60. yılında, senin büstünü sen hayattayken koyalım. Biraz düşünelim dedim. Güler ısrar etti. Baktım ki Sakıp Sabancı’nın felsefesine uyuyor. Böylelikle ben hayattayken koyduk. Tabii bunu başka türlü değerlendiren de var.
Büstünüzün yapılması emeklilik gibi mi değerlendiriliyor?
Benim yaşım gizli saklı değil, 70 yaşındayım. Ben gidip evde oturamam, sağlığım müsaitse çalışırım. Ama aynı tempoda çalışmak mümkün değil. Layık olan gençlere de kapı aralamak lazım. Artık zamanı yaklaşıyor diye düşünüyorum. Ama böyle bir bayrak değişimi, yeni bir kimsenin yerime gelmesi halinde ben eve gidip oturacağım diye bir şey yoktur. Böyle bir şey olduğu zaman ben yine hergün işime gelmeliyim. Bu benim sağlığım için bir ilaçtır.

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Mart 2008 Cumartesi 13:48:53
Güncelleme :29 Mart 2008 Cumartesi 14:00:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?