Ahmet Hakan Çoşkun'un sunduğu ve dün akşam CNN'de yayınlanan Tarafsız Bölge programına, YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar da katıldı. Programa Ankara'dan katılan TBMM Yeşil Sermayeyi Araştırma Komisyonu Başkanı AKP Milletvekili Talat Karapınar da YİMPAŞ’ın ve Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar’ın para toplama, para transfer etme, üye yapma, şirket yönetimi gibi konularda kanunsuz iş yaptığını söyledi.
YiMPAŞ Yönetim kurulu Başkanı Dursun Uyar, programda verdiği cevaplarda, gazeteci yazar Rıza Zelyut’un da YİMPAŞ’ın üyesi olduğunu, bunun yanında İsviçreli ortaklarının da bulunduğunu söyledi.
TBMM Yeşil Sermayeyi Araştırma Komisyonu Başkanı AKP Milletvekili Talat Karapınar özetle şunları söyledi:
• YİMPAŞ, KOMBASSAN, ENDÜSTRİ Holding gibi şirketlerin hepsi üye bulma, üye kaydetme, para toplama, paraların Türkiye’ye transferi, şirket yönetimi gibi konularda yasalara aykırı iş yaptılar.
• Komisyon olarak 70’e yakın şirketin adreslerine bize bilgi vermeleri için mektup gönderdik, 46 şirketin adresinin bile olmadığı ortaya çıktı. Yani Avrupa’da para toplayan 46 şirket yalnızca tabela kullanmışlar.
• Bu tip şirketlerin mağdurları çok. Hemen hemen hepsi de derneklerin yönettiği cami gibi veya Türklerin bulunduğu lokallerde, ev ziyaretlerinde yüksek kar payı veya faiz sözü verilerek üye yapılmış. Paraları toplanmış.
• Bu şirketlerin mağdur ettikleri insanların sorunlarını çözmek için yasal düzenleme yapıyoruz.
YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı, şirketin 125 bin üyesinin bulunduğunu, bine yakın üyenin paralarını almak için dava açtıklarını ileri sürdü. Uyar, üyeleri arasında Alevilerle ilgili araştırmalarla tanınan gazeteci-yazar Rıza Zelyut ve İsviçrelilerin olduğunu söyledi…
Uyar neden Türkiye'de tutuklanmadı?
Yurtdışındaki Türklerin paraları ile kurulan Yimpaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, dün akşam CNN TÜRK'te 'Tarafsız Bölge' programına katıldı. Programa katılan AK Parti milletvekili Talat Karapınar, Uyar'ın Türkiye'de tutuklanmasının mümkün olmadığını söyledi.
Aynı zamanda Meclis İslami Holdingleri Araştırma Komisyonu Başkanı olan Karapınar'ın bu açıklaması, mağdur avukatı Acun Papakçı'nın '185 ülkede aranan Uyar'ın Türkiye'de neden tutuklanmadığı' sorusunu üzerine geldi.
"Uyar Türkiye'de korunuyor"
Yayına Almanya'dan katılan Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Demirci de, Uyar hakkında tutuklama kararı olduğunu doğrulayarak, Yimpaş Başkanı'nın Türkiye'de korunduğunu söyledi. Demirci, "Adalet Bakanlığı'nda dosya var. Neden tutuklanmıyor, korunuyor?" diye sordu.
Bunun üzerine söz alan AK Parti'li Talat Karapınar, Uyar'ın Türkiye'de tutuklanmasının mümkün olmadığını açıkladı. Karapınar, "Anayasamıza göre, tutuklanması mümkün değil. Davalar sürüyor" dedi.
Karapınar, Uyar'ın Alman makamlarına iade edilip orada yargılanmasının da Anayasa'ya aykırı olduğunu vurguladı.
Almanya'ya sadece ifade vermek için gitmesi gerektiğini söyleyen Dursun Uyar da, "Alman polisinin elinde bir yazı var. Bu ne tutuklama, ne başka birşey sadece ifade vermek üzere oraya gitmek, ancak SPK davası var gidemiyorum" dedi.
Uyar konusunda top Türkiye'de
Yimpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'la ilgili tartışmalarda top Türkiye'de. Bu tespiti Yimpaş ile ilgili soruşturma yapan ve yakalama kararı çıkarttıran Almanya'nın Mannheım Savcılığı yaptı.
Savcılığın Yimpaş mağdurlarınının başvurusu üzerine verdiği yazılı yanıtta Dursun Uyar'ın halen uluslararası düzeyde arandığı da yer aldı. Almanya adli makamlarına göre İnterpol tarafından aranan Yimpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'ın yakalanması için Türkiye harekete geçmeli.
Almanya Mannhıem Savcılığı Yimpaş mağdurlarının başvurusu üzerine Uyar'ın iadesi konusunda Almanya'nın üzerine düşeni yaptığını bildirdi.
Yimpaş mağdurları adına avukat Ümit Akça, Almanya Mannheım Savcılığı'na Türkiye'den soruşturmaya ilişkin cevap gelip gelmediğini sordu. Savcılığın 31 ekim tarihli yanıtında Türkiye ile yapılan temaslar anlatıldı. Savcılığa göre Dursun Uyar'ın Türkiye'de gözaltına alınabilmesi için mutlaka Türkiye'de soruşturma açılması gerektiği Almanya'ya bildirildi. Savcılık yazısında 8 şubat 2005 tarihli uluslararası arama kararının halen devam ettiği de yer aldı.
Almanya'nın gönderdiği yakalama emri Türkiye'ye ulaştıktan sonra Adalet Bakanlığı Uyar'la ilgili tüm suç dosyalarını istemişti. Türkiye'ye göre Almanya'da işlediği suçlardan soruşturma açılabilmesi için bu şart ve eğer Almanya dosyaları gönderirse Uyar ancak o zaman gerekirse gözaltına alınacak ve yine gerek görülürse Türkiye'de yargılanacak.
Nasıl bu kadar rahat hareket ediyor?
Yimpaş ve Kombassan gibi 'İslami Holding' olarak tanımlanan şirketlerden paralarını geri alamayan gurbetçi Türkler, şikayetlerini hemen her platformda, özellikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'daki programlarında sık sık dile getirdiler, ancak bekledikleri yanıtı alamadılar.
Türkiye'nin gündeminde Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'ın AK Parti Yozgat milletvekili İlyas Arslan'ın cenazesinde bakanlarla yan yana çekilmiş görüntüleri var.
Görüntü akıllara, Almanya'da hakkında yapılan suç duyuruları nedeniyle Interpol'den çıkan acil yakalama belgesi olduğu halde, Uyar'ın Türkiye'de nasıl olup da bu kadar rahat hareket edebildiği sorusunu getiriyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu soruya yanıtı net: "Almanya'dan gönderilen arama kararının gerekçesinde, Uyar'ın Türkiye'de tutuklanmasına temel oluşturacak bir neden yok."
Emniyet Sözcüsü İsmail Çalışkan 27 ekimde yaptığı açıklamada, "difüzyon belgesi geldi, Adalet Bakanlığı'na bildirdik. Kendi vatandaşımızı gerekçesi belli olmayan bir suçtan dolayı vermeyiz, kendimiz yargılayalım, dedik" ifadesini kullandı.
Çalışkan bunu kabul etmeyen Almanya'nın dosyaları Türk tarafına vermediğini, difüzyon belgesi ile Türkiye'ye gönderilen gerekçenin tutuklamayı gerektirmediğini söyledi.
Kenthaber/CNN Türk
Yayın Tarihi :
1 Kasım 2006 Çarşamba 09:58:42
Güncelleme :1 Kasım 2006 Çarşamba 12:03:52