22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Aksoy teklifini artıcak mı?

Petkim ihalesinde 10 milyon dolar düşük teklif eden Socar-Turcas Injaz ne yapacak?


Petkim ihalesinde en yüksek ikinci teklifi veren Socar-Turcas Injaz ortak girişim grubunun, başından bu yana ümidini koruduğu biliniyordu.

Bu arada yapılan görüşmelerde, Turcas-Socar ortaklığının tekliflerini 10 milyon dolar yükseltmeyi kabul ettiği iddiaları da gündeme geldi. Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, kararın kendilerine telefonla iletildiğini belirken, "Çok sevindik, memnun olduk" dedi.

ÖİB'den, tekliflerini 10 milyon dolar artırarak TransCentral-Asia Grubu'nun seviyesine çıkarmaları yönünde bir talep gelmediğini söyleyen Aksoy, "Böyle bir teklif gelirse kabul eder misiniz" sorumuza ise şu yanıtı verdi: "Böyle bir teklif yapılır mı, yapılmaz mı bilmiyorum. Ama 'artırın' derlerse, ortaklarımızın ricasını alırız. Peşinen söz vermeyelim ama ortaklarımız da bu konuda 'evet' derse, memnuniyetle artırımı yaparız."

'Finansman sorunu yok, en hayırlısı oldu'

Petkim ihalesinde en yüksek ikinci teklifi veren Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'ndan Turcas Petrol'ün Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, ihalenin kendilerine verilmesi üzerine, "Bizim için büyük bir sorumluluk. Türkiye, Petkim ve çalışanlar için en hayırlısı oldu" dedi.

İkinci rafineriyi Petkim'de inşa edeceğiz

ÖİB'NİN ihaleyi verdiği Socar - Turcas - Injaz Ortaklığı, bir süredir Ceyhan'da rafineri kurmak için çalışmalarına devam ediyordu.

Erdal Aksoy, Petkim bünyesinde de bir rafineri kuracaklarını açıkladı. Ceyhan'daki rafineri projesinin devam edeceğini vurgulayan Aksoy, "Burada kuracağımız rafineri, petrokimyanın hammadesini üreten bir rafineri olacak. Ancak az miktarda da olsa akaryakıt rafinerisi ürünleri de üretecek" dedi.

Türkiye'nin önümüzdeki dönemde daha fazla motorine ihtiyacı olacağını belirten Aksoy, "Petkim'de yapacağımız rafinerinden 1-2 milyon ton motorin çıkabilir" dedi. Petkim'e yatırım yapmaya mecbur olduklarını söyleyen Aksoy, "Biz bu bedelleri yatırım yapılacak bir Petkim'e verdik. Bugünkü Petkim'e verirseniz, imkânı yok yatırımınızı geri alamazsınız. Yatırdığınız paranın faizini bile geri alamazsınız. Faizinin üçte birini bile geri alamazsınız" diye konuştu.

Petkim'in en büyük sıkıntısı ölçekte küçük kalması olduğunu söyleyen Aksoy, "Artık 20-30 milyon ton kapasiteli tesisler yapılıyor. Petkim küçük kaldı. Petkim'in ölçeklerini dünyadaki diğer tesislerle rekabet edecek hale çıkarmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Petkim'in yaklaşık 4 milyon tonluk kapasitesinin 2 milyon tonunu kendine hammadde, geri kalanını da piyasaya vermek üzere ürettiğine dikkat çeken Aksoy, "Şimdi bu dört milyon tonu nasıl 7 milyon tona, 8 milyon tona çıkarırız ona bakmak lazım" değerlendirmesinde bulundu. Aksoy, Socar'la çalışmalarının ihalede ikinci gelmelerinin ardından da devam ettiğini bildirdi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 08:56:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?