20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Aktütün ayarı çekildi

Hükümet, Hakkári Aktütün Karakoluna yönelik saldırıdan sonra askerin sıraladığı taleplerden ilkini gece yarısı operasyonu ile gerçekleştirdi.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın "Karakol ihaleleri zaman alıyor" serzenişinden sonra hükümet, TSK’nın başta karakol inşaatları olmak üzere önemli savunma alım ve ihalelerini, Kamu İhale Yasası kapsamı dışına çıkardı. Bu yöndeki yasal düzenleme için AKP Grup yöneticileri ile Genelkurmay temsilcileri arasında geçen hafta bir toplantı gerçekleştirildi. TBMM gündeminde bekleyen Kamu İhale Yasası değişikliğine askerin taleplerinin bir bölümünün eklenmesi kararlaştırıldı ve önergeler hazırlandı.

KİK değişikliği


TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece görüşülmeye başlayan Kamu İhale Yasası’nda değişik tasarısının birinci maddesine, "Savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilgili olan veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine karar verilen mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin kapsam dışı" olduğuna dair hüküm eklendi. TSK, "zaman ve gizlilik" sorunu olan bu ihaleleri, kendi hizmetiçi yönetmeliğine göre yapacak. Bu karar, alımların ve ihalelerin hızlanmasını sağlayacak. Düzenleme ile Avrupa Birliği ve NATO ülkelerinden yapılacak savunma, güvenlik ve istihbaratla ilgili alımlar da KİK yasasının dışına çıkartıldı. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, özellikle terörle mücadelede zaman ve gizlilik gerektiren alımların Kamu İhale Yasası dışına çıkartıldığını belirterek, karakol inşaatları ile yedek parça ve bazı silah sistemleri gibi, ’hızlı alım’ yapılması gereken işlerin bu kapsamda gerçekleştirileceğini söyledi. Canikli, "Bu düzenleme özellikle gizlilik içeren ve zaman sorunu yaşayan alımlarda kullanılacak. Karakolların yenilenmesi veya yeni karakollar yapılması gibi düzenlemeleri kapsıyor. Ancak lojman yapımı veya hizmet binası yapımına ilişkin ihaleler bu kapsamda değil" dedi.

Etler Et Balık’tan

Tasarıda önerge ile yapılan bir başka değişiklikle de TSK’nın et alımlarında da öncelik Et ve Balık Kurumu’na verildi. AKP yöneticileri, bu kararın et kaçakcılığını önleyeceğini savundular. Maddenin gerekçesinde, "Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünün besinin yoğun olduğu dönemlerde arz fazlasını besiciyi zarar ettirmeyecek bir fiyata alıp ihtiyaç duyan kamu kuruluşlarına satabilmesine imkán sağlanarak, hem Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünün etkinliğinin artırılması ve hem de hayvancılık sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişmesi amaçlanmaktadır" denildi.

TÜSİAD’dan ’KİK değişiklikleri AB’ye ve rekabete aykırı’ uyarısı


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Kamu İhale Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerin, AB müktesebatı ve adil rekabet anlayışına aykırıdır olduğunu öne sürdü.

TÜSİAD’dan yapılan yapılan yazılı açıklamada, Meclis Genel Kurulunda görüşmelerine başlanan Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, içerdiği bazı hükümler nedeniyle, rekabete dayalı piyasa ekonomisini ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin ilgili müktesebatına uyumunu olumsuz etkileyeceği iddia edildi.

Keyfi uygulamalar

Tasarının, ihaleye çıkan kamu kurumlarına verilmesini öngördüğü ihaleyi iptal yetkisi ve bu tasarrufa karşı şikayet yolunu kapatan maddesinin keyfi uygulamalara yol açacağı, ihalelerde suiistimallere neden olacağı savunulan açıklamada, şu görüşler dile getirildi:

Hak arama özgürlüğü

Yine, Tasarı ile Kamu İhale Kurumunun itirazen şikayet başvurularındaki inceleme yetkisinin kısıtlanması, hak arama özgürlüğünü ihlal ettiği gibi, ihalelerde yaşanan usulsüzlüklerin Kurum tarafından düzeltilmesi imkánını ortadan kaldıracaktır.

Yöneticilik yasağı

Tasarıda Kamu İhale Kurulu üyeleri için şirket ortaklığı ve yöneticiliği yasağına yer verilmemesi, Kurulun tarafsızlık ve şeffaflığına gölge düşürecektir. Böylelikle, Kurul üyelerinin bir şirkete ortak olmasının önünde herhangi bir engel bulunmayacaktır. Kamu İhale Kanunu’ndan istisna tutulan alım türlerini de genişleten tasarı, bu haliyle ilgili faslın açılış kriterlerini karşılamamaktadır. Oysa Türkiye’nin, Avrupa Birliği müzakerelerinde açılabilecek fasıllar arasındaki kamu alımları faslında, açılış kriterlerini karşılayan bir düzenlemeye ihtiyacı vardır. Kamu İhale Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklikler, AB müktesebatı ve adil rekabet anlayışına aykırıdır. Yukarıdaki unsurlar nedeniyle, Kamu İhale Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklikler gözden geçirilerek Avrupa Birliği müktesebatına uyumu sağlanmalıdır.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 19:41:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?