19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Akvaryum balıkçılığı sektörü büyüyor

Akvaryum balıkçılığının dünyada 7 milyar dolar, Türkiye'de ise 10 milyon dolarlık ticaret hacmine sahip olduğu bildirildi. 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Yanar, yaptığı açıklamada, akvaryum balıkçılığı sektörünün son yıllarda tüm dünyada hızla yayıldığını söyledi. Yanar, akvaryum balıkçılığı sektörünün dünyada yılda 7 milyar dolar, Türkiye'de ise 10 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahip olduğunu belirterek, "Akvaryum balıkçılığı sektörü, ülkemizde son yıllarda hızlı bir şekilde gelişerek önemli bir iş kolu haline geldi. Bugün ülkemizin her kentinde akvaryum balıkları satan çok sayıda dükkan var. Bu dükkanlar da amatör ve az da olsa profesyonel yetiştiriciler bulunuyor" dedi. 

Türkiye'nin coğrafik olarak en büyük akvaryum balığı pazarı olan Avrupa'ya yakın olduğuna dikkat çeken Yanar, Türkiye'nin, Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nin kıyıya yakın kesimlerinin subtropikal iklim özelliği nedeniyle, akvaryum balıkları yetiştiriciliği için önemli bir potansiyel oluşturduğunu kaydetti. 

Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen sektörün daha çok ithal balığın pazarlanmasına yönelik geliştiğini vurgulayan Yanar, 2000 yılına değin akvaryum balığının genellikle Singapur'dan karşılandığını, daha sonra bu pazarda Suriye'nin de önemli ağırlığı hissedilmeye başlandığını söyledi. 

Akvaryum balığı ithalatçılarıyla rekabet etmenin çok zor olduğunu belirten Yanar, şunları söyledi:
"İthal balıklar yurda sokulurken daha az gümrük vergisi ödenmesi için, kolideki balık sayısının gerçeğinden daha az beyan edildiği bilinmektedir. Diğer taraftan Suriye'den getirilen balıklar kaçak olarak yurda sokulmaktadır. Bu durum bir taraftan devleti vergi zararına uğratırken, diğer taraftan yerli üreticiler haksız bir rekabetle karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunlara, yerli üreticilerin yeteri kadar teknik bilgilere sahip olmayışı da eklenince, ithalatçılarla rekabet etmeleri zorlaşıyor."
iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 12:01:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?