20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Alkollü içki üreticisine müjde

Danıştay 4’üncü Dairesi, alkollü içkilere ilişkin ilan ve reklam giderlerinin tütün mamulleri gibi değerlendirilerek, kurum kazancının tespitinde gider olarak kaydedilemeyeceğine ilişkin düzenlemesinin yürütmesini durdurdu. GİSDER Başkanı Galip Yorgancıoğlu "Karardan sonra birçok sözleşmeyi iptal etmiştik. Umarız Maliye Bakanlığı uygulamayı değiştirir" dedi.

DANIŞTAY 4’üncü Dairesi, alkollü içkilere ilişkin ilan ve reklam giderlerinin tütün mamulleri gibi değerlendirilerek, kurum kazancının tespitinde gider olarak kaydedilemeyeceğine ilişkin düzenlemesinin yürütmesini durdurdu. Bu kararla birlikte alkollü içki üreticilerine tanıtım harcamalarını gider gösterme yolu da yeniden açılmış oldu. Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Başkanı Galip Yorgancıoğlu "Bizi zora sokan bu karardan sonra birçok sözleşmeyi iptal etmek zorunda kaldık. Umarız Maliye Bakanlığı uygulamayı değiştirir" dedi.

GİSDER dava açtı

GİSDER, Maliye Bakanlığı’nın 22 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kurumlar Vergisi 2 Seri No’lu Tebliği’nin söz konusu düzenlemeyi içeren 6’ncı bendinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açmıştı. Davayla ilgili ilk incelemesini tamamlayan Danıştay 4’üncü Dairesi, söz konusu düzenlemenin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Tanıtımı azaltır

Dairenin kararında, "4207 Sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’da yer alan "Tütün ve tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların, bu kanunla yasaklanan faaliyetler ile ilgili olarak yaptıkları harcamaların yıllık gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmaması" hükmü ile, tütün ve tütün ürünlerine ait tanıtım ve reklamın azaltılmasının amaçlandığının açık olduğu belirtildi" denildi.

Kanun tütün için

Kararda, "Tamamen tütün ve tütün mamulleriyle ilgili düzenlemeler içeren bir kanunda yer alan söz konusu kısıtlamanın alkol ve alkollü içkilere ait ilan ve reklam giderlerini kapsadığı düşünülemez. Bu nedenle dava konusu düzenlemenin 4 ve 6’ncı paragraflarında alkol ve alkollü içkilere ait ilan ve reklam giderlerinin de kısıtlama kapsamında olduğunun belirtilmesinin açıkça kanuna aykırı olduğu sonucuna varılmaktadır" denildi.

Sözleşmeleri iptal ettik

Dernek üyesi olan tüm geleneksel alkollü içki üreticileri adına açtıkları bu davada böyle sonuç alınmasının tüm alkollü içki sektörü adına sevindirici olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu da karara ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: "Yıllık bütçelerimizde hiç olmayan bir vergi kaleminin son dakikada Tütün yasasına eklenen bir hüküm nedeniyle alkollü içki üreticilerini de kapsar hale getirilmesi, yıllık programlarımızı ve pek çok sözleşmemizi iptal etmemize neden olmuştu. Vergi kanunlarında açıkça yer almayan ama Kurumlar Vergisi 2 Seri No’lu tebliğde yer alan bu hüküm nedeniyle tüm alkollü içki üreticileri ceza tehdidi ve ciddi mali yük altına girmişti. Ancak bu karardan sonra Maliye Bakanlığı’nın uygulamalarını değiştireceğini ümit ediyoruz."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 20:52:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?