22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Alman seramik devini satın aldılar

Türkiye'deki pazara güvenerek ayakta kalmanın mümkün olmadığını belirten Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, karo seramik alanında dünyada ilk 3 arasına girmeyi hedeflediklerini söyledi.

Satın alma dolayısıyla İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde düzenlenen imza töreninde konuşan Bülent Eczacıbaşı, geçen yıl yapı grubunda elde ettikleri 833 milyon dolarlık cironun 380 milyon dolarının yurtdışından geldiğini bildirdi. Küresel oyuncu olmadan sadece Türkiye'de üstünlük sağlamaya çalışarak ayakta kalmanın pek mümkün görünmediğini vurgulayan Eczacıbaşı, yapı grubunda stratejik anlaşma ve satın almalar yaparak faaliyetleri genişletme planları yaptıklarını ifade etti. Eczacıbaşı, karo seramikte Avrupa, Rusya, komşu ülkeler ve Amerika pazarlarında markalar sıralamasında, kullanımda ve ilk akla gelen markalar arasında ilk 3 arasına girmeyi hedeflediklerini kaydetti. Eczacıbaşı Topluluğu üst yöneticisi (CEO) Erdal Karamercan ise Rusya'da kurmayı hedefledikleri sağlık gereçleri tesisi için gerekli arsa ve inşaat izinlerinin tamamlandığını, ihale yapıldıktan sonra başlayacak inşaatı 2008 yılında bitirip tesisi devreye sokmayı hedeflediklerini dile getirdi. Karamercan, sağlık gereçleri yatırımını yine Rusya'da yapılacak karo seramik yatırımlarının izleyeceğini kaydetti. Sofra gereçleri ve sağlık gereçleri alanlarında küresel faaliyet gösterme özelliğine sahip olduklarını, karo seramik alanında ise bu özelliklerini yitirmeye başladıklarını söyleyen Villeroy&Boch AG Yönetim Kurulu Başkanı Wendelin von Boch ise Eczacıbaşı ile işbirliğinin bu alanda önemli bir eşiği atlamalarına yardımcı olacağını belirtti.

Anlaşma kapsamında Villeroy&Boch Karo Bölümü'nün yüzde 51'i Eczacıbaşı'na devrediliyor. Villeroy&Boch Karo Bölümü'nün tüm üretim ve pazarlama faaliyetleri Eczacıbaşı tarafından yürütülecek. İşbirliği ile Eczacıbaşı'nın Karo Seramik Bölümü toplam 8 üretim tesisine sahip olacak ve yıllık üretim kapasitesi 35 milyon metrekareye ulaşacak. Karo seramik net satışlarının 300 milyon Euro'ya yükselmesi beklenen Eczacıbaşı, tüm dünyada toplam 5 bin 500 satış noktasına ulaşacak. Holding, Almanya'daki karo seramik pazar payını yüzde 10'a, Orta Avrupa'da ise yüzde 5'e çıkaracak. Villeroy&Boch halka açık bir şirket olduğu için satın almanın değeriyle ilgili rakam daha sonra açıklanacak
Zaman
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 08:05:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?