22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ambargo Türkiye'ye zarar vermez

Irak'a ticarette Habur Sınır Kapısı'nın devre dışı bırakılması kararının, komşuları içerisinde en yüksek dış ticaret fazlasını Irak'a karşı elde eden Türkiye'nin ekonomisini olumsuz etkilemeyeceği belirtiliyor

Terörle mücadele kapsamında Irak'ın kuzeyine uygulaması muhtemel yaptırımlar arasında ambargo seçeneği ön plana çıkarken, Türkiye, tartışmaların odağındaki Irak'a geçen yıl 2,6 milyar dolar, bu yılın 8 ayında da 1,8 milyar dolarlık ihracat yaptı. Ayrıca 4 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti ile yaklaşık 3,5 milyar dolarlık transit ticaretin gerçekleştirildiği Irak'tan geçen yıl yapılan ithalat ise yaklaşık 360 milyon dolar.


Sonuçta, Devlet Bakanı Tüzmen'in ifadesiyle, 2007 sonunda 270 milyar dolara ulaşacak Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminde Irak'ın payı yüzde 1 dolayında bulunuyor. Türkiye'nin Irak'a ihracatında ilk sıraları elektrikli makinalar, inşaat malzemeleri, kara taşıtları, gıda maddeleri yer alırken, ithalatında ise fuel oil ve petrol boru hattı ile gelen ham petrol bulunuyor. Irak, Türkiye'nin önde gelen ticaret partnerleri arasında bulunurken, Türkiye komşuları arasında en yüksek dış ticaret fazlasını da Irak ile veriyor.

PARALAR BARZANİ'YE

Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, 1992 yılından itibaren Habur Sınır kapısından geçişlerde para ödendiğini hatırlatırken, bu geçiş ücretinin yılda 250 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Aksoy, “Bu paranın kimin cebine gittiğine bakmamız lazım ki o da Barzani'dir. Orada gümrükte alınan para direkt kendilerine gitmektedir. Milli Güvenlik Kurulunun tavsiye kararını bu bağlamda alırsanız o zaman Habur'dan geçmeyiz” dedi.


'4 milyar dolar feda olsun'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sanayici mantığıyla bu ülkenin manevi açıdan maliyetinin çok pahalı olduğuna işaret ederken, “(Irak'taki) 4 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti, şehidimizin bir damla kanına feda olsun” dedi. 25 yıldır süren terörün, ülkeyi kardeş kavgasına sürüklemek ve ekonomik gelişmeleri önlemeyi amaçladığını vurgulayan Çağlayan, ne zaman Türkiye'nin ekonomisi iyi gitse, bu tür olayların yaşandığına dikkati çekti.

Çağlayan, Türk ekonomisini de saatte 300 kilometre hız yapabilen bir arabaya benzetti.

AA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 04:42:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?