30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

‘Amerikalılar paranızı batırır'

Amerika’da ‘fitne fucur gelişmeler’ olduğunu söyleyen Bakan Unakıtan, Araplara seslendi: “Bu adamlar paranızı batıracak. Burnunuzun dibinde Türkiye var, burada kimsenin parası batmadı”

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Türk-Arap Ekonomi Forumu’nda konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Körfez ülkelerinde 2 trilyon dolara yakın fon bulunduğunu söyleyerek, “Batı ne yapıyor? Buradan biraz daha para kapalım, yine batıralım. Batı dünyası bunun için geliyor” dedi.


Amerikalıların Körfez ülkelerinde ‘cirit attığını’ belirten Unakıtan, “Paranız kendinizin. İstediğiniz yere yatırın, bir şey demiyorum ama bu adamlar paranızı batıracak. Amerika’ya yatırmanın alemi var mı? Burnunuzun dibinde Türkiye var. Bağırsan duyuyoruz. Burada kimsenin parası batmadı. Toz duman gidiyor adam, çok şükür bizde bir şey yok” diye konuştu.


Geçen üç yılda Türkiye’ye 52 milyar dolar geldiğini kaydeden Unakıtan, şunları söyledi: “Beklentimiz önümüzdeki 3 sene de 53 milyar dolar. Arap dünyasından Türkiye’ye 5 milyar dolarlık yatırım olmuş. Kafi mi? 2 trilyon dolar bölü 5 milyar dolar. Kafi değil. Paris’te, OECD’de konuşuldu. ‘Bunları memleketinize çağırmayın diyor.’ Bak bize nasihat çekiyorlar. Nereye gitsin bu fonlar? Amerika’ya gitse iyi mi? İyi... Fitne fücur gelişmeler oluyor. Resmen konuşuldu, gündem maddesiydi. Aklımızı başımıza alalım. Falanca batmış, hadi bakalım hisse al. Batmışlar yarın yine gidecekler... Yapmayın beyler.”

Araplara ‘arapsaçı’ esprisi
Yıllardan bu yana Türk-Arap ilişkilerinde boşluk olduğunu, son 5-6 yılda ise iyi bir ivme yakalandığını aktaran ve bölgede herkesin sorumluluklarının bulunduğunu belirten Unakıtan, problemler çözülürken bazı işlerin ‘iyice arapsaçına’ döndüğünü ifade etti. Unakıtan, “Arapsaçı bir deyim. Yanlış anlaşılmasın, Arapların saçı gür...” diye konuştu.


Bu arada Unakıtan, Halkbank’ın özelleştirilmesiyle özellikle Kuveytli yatırımcıların ilgilendiğini söyledi. Bu açıklamanın ardından yükselişe geçen Halkbank hisseleri günü yüzde 3.12 yükselişle 6.60 YTL’den tamamladı.

Katar Başbakanı’nın merak uyandıran uykusu
Forum için İstanbul’a gelen Katar Başbakanı Hamad bin Casim bin Cabir el Tani, öğleden sonraki programa katılmadı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu öğle yemeğine katılmayan ve ikili görüşmelerini iptal eden El Tani, toplantıdan ayrılarak ikamet ettiği Çırağan Oteli’ne gitti. El Tani’nin yorgun olduğu söylenirken, görüşmeleri iptal etmesi ‘Rahatsız mı?’ sorusunu gündeme getirdi. El Tani’yle görüşmesi beklenen Kemal Unakıtan da görüşmelerinin iptal olmadığını, ancak ertelendiğini söyledi.

...
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 07:30:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?